Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuw week 14

2-4-2018 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- IsraŽl opent vuur op Palestijnse demonstranten in Gaza
- Neo-Ottomaanse 'sultan' Erdogan neemt Syrisch-Koerdische enclave Afrin in
- Trump's ontmoeting met Saudi-ArabiŽ en IsraŽl voorteken van gevaarlijke ramkoers met Iran
en nog zes andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

IsraŽl opent vuur op Palestijnse demonstranten in Gaza
IsraŽlische scherpschutters hebben afgelopen vrijdag tenminste vijftien Palestijnse demonstranten gedood, en nog eens honderden verwond met scherpe munitie. Zo'n 50.000 inwoners van de enclave gaven gehoor aan de oproep van een activist tot burgerlijke ongehoorzaamheid en demonstreerden dicht bij het grenshek, een gebied dat door het IsraŽlische leger is aangemerkt als 'gesloten militaire zone'. Video's van het neerschieten van ongewapende demonstranten door IsraŽlische soldaten, waaronder tenminste ťťn jonge man die op dat moment aan het bidden was, riepen afschuw op bij waarnemers van beide zijden.
The Intercept (VS), 30 maart 2018


Neo-Ottomaanse 'sultan' Erdogan neemt Syrisch-Koerdische enclave Afrin in
De Turkse inname van de Koerdische enclave Afrin in Noord-SyriŽ heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan het licht ontvlambare geopolitieke milieu in het Midden-Oosten. Het is niet alleen een grootschalige aanval op de territoriale integriteit en politieke soevereiniteit van het door oorlog verscheurde SyriŽ; de gebeurtenis spreekt ook boekdelen over het opportunistische buitenlands beleid van Turkije, en lijkt op een terugkeer naar de territoriale uitbreiding van Turkije in het Ottomaanse tijdperk.
Informed Comment (VS), 29 maart 2018


De kunst van het redden van een akkoord
Een Amerikaanse beslissing om zich terug te trekken uit het nucleaire akkoord met Iran zou een overwinning voor de Islamitische Republiek betekenen op PR-niveau, omdat de mislukking van het akkoord dan de schuld van de VS zou zijn.
The Lobe Log (VS), 28 maart 2018


Trump's ontmoeting met Saudi-ArabiŽ en IsraŽl voorteken van gevaarlijke ramkoers met Iran
In weerwil van jaren van IsraŽlische en Saudische propaganda is Iran niet echt een existentiŽle bedreiging voor een van beide landen. Maar de opkomst van Iran is zeker een uitdaging aan al veel langer bestaande IsraŽlische en Saudische pogingen om de regio te domineren. Een veel ernstiger regionale dreiging is echter dat alles erop lijkt dat de regering-Trump de spanningen met Iran wil laten escaleren.
Phyllis Bennis in Foreign Policy in Focus (VS), 23 maart 2018


De spoken van ISIS
De wittebroodsweken zijn voorbij: nadat ze de overwinning gevierd hebben op de Islamitische Staat, hebben Iraakse veiligheidstroepen nu te maken met een nieuwe golf aan extremistische strijders die zich voorbereiden op een guerrilla-oorlog.
Niqash (Irak/BRD), 21 maart 2018


Tehuizen voor slachtoffers huiselijk geweld in Irak hebben wettelijke bescherming nodig
Ondanks de ongekende veiligheidscrisis laat het binnenlands beleid van Irak niet toe dat ngo's een toevlucht bieden aan vrouwen die ontsnapt zijn aan huiselijk geweld.
Common Dreams (VS), 21 maart 2018


VS effent weg voor IsraŽlische annexatie Westelijke Jordaanoever
Gebeurtenissen die schijnbaar geen verband met elkaar houden wijzen allemaal op een grote verschuiving in IsraŽlisch beleid, nu gericht op het voorbereiden van annexatie van de bezette Palestijnse gebieden. En alle aanwijzingen duiden erop dat Washington hier helemaal in meegaat, zolang de annexatie niet openlijk gebeurt.
Jonathan Cook in Mondoweiss (VS), 19 maart 2018


Mensenrechtengroep noemt 2017 ergste jaar tot nu toe in geschiedenis Gaza
De directeur van de mensenrechtengroep Al-Mezan Centre for Human Rights heeft gezegd dat 2017 het slechtste jaar tot nu toe was in de geschiedenis van de Gazastrook, in termen van zowel de politieke als de economische, culturele en sociale situatie en die van de gezondheidszorg. Issam Younis vertelde aan journalisten in het belegerde gebied dat de komende tijd "nog erger" zal worden als de IsraŽlische blokkade voortduurt en er geen einde komt aan de Palestijnse verdeeldheid.
Middle East Monitor (GB), 19 maart 2018


Irak, 15 jaar later: een giftige Amerikaanse nalatenschap
Nog steeds raken Irakezen verminkt en sterven ze aan de gevolgen van de Amerikaanse aanval op het land, lang nadat het conflict schijnbaar is beŽindigd.
Middle East Eye (GB), 16maart 2018

2-4-2018