Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 2

4-1-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De werkelijke strategie achter de oorlog van de VS tegen ISIL
- Waarom Obama niet tot akkoord met Iran zal komen
- Vijf redenen waarom 2014 beslssende veranderingen in Palestina bracht
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Vertaald bericht:

De werkelijke strategie achter de oorlog van de VS tegen ISIL
De regering Obama zag in juni de verovering van een aantal steden langs de Tigris in Irak door ISIL voornamelijk als een politieke bedreiging voor het eigen bewind. De normen van het politieke systeem in de VS brengen met zich mee, dat geen president het zich kan veroorloven om zwak te lijken bij het antwoord op externe gebeurtenissen die het publiek schokken.

In zijn laatste interview voor zijn pensionering als hoofd van de militaire inlichtingendienst, gepubliceerd op 7 augustus - exact de dag dat de bombardementen op doelen van ISIL begonnen - zei generaal Michal Flynn: "Zelfs de president voelt zich geloof ik soms genoopt om simpelweg iets te doen zonder zich eerst af te vragen: "Wacht even, hoe heeft dit eigenlijk kunnen gebeuren?"

De onderdelen van de krijgsmacht en de bureaucratie op het gebied van terreurbestrijding in de vorm van CIA, NSA en Special Operations Command (SOCOM) zagen een grote, multidimensionale operatie tegen ISIL als van cruciaal belang voor hun voortbestaan. Voorafgaand aan de spectaculaire acties van ISIL in 2014 was het Pentagon geconfronteerd met het vooruitzicht van krimpende militaire begrotingen als nasleep van de terugtocht van de VS uit Afghanistan. Nu zagen landmacht, luchtmacht en SOCOM de mogelijkheid voor een nieuwe rol voor de militairen bij het gevecht tegen ISIL.

Onder de omstandigheden die bestaan in Irak en SyriŽ zou het meest rationele antwoord op de militaire successen van ISIL zijn geweest om militaire actie door de VS helemaal te vermijden. Maar Obama kreeg krachtige stimulansen om een militaire kampanje te beginnen die te verkopen was aan essentiŽle groepen kiezers. Strategisch heeft het geen zin, maar het vermijdt de gevaren die de Amerikaanse politici echt belangrijk vinden.

Het hele artikel van Gareth Porter bij Middle East Eye (Int.), 2 januari 2015

==============================

Onvertaalde berichten:

Wegsluipen uit een mislukte oorlog
"De enige goede Talib is een dode Talib". Deze woorden, vijf jaar geleden gesproken door het hoofd inlichtingen van de Navo-coalitietroepen in Afghanistan, roepen het beeld op van veel eerdere Amerikaanse gewelddadigheden. Terwijl het Amerikaanse wereldrijk voorwendt dat het de deur sluit achter zijn oorlog met Afghanistan dienen de woorden ook als een soort voet tussen de deur die opengehouden wordt voor verdere interventie in dit gebroken land.
Robert C. Koehler in Common Wonders (VS), 31 december 2014


Britten keren terug in de Perzische Golf
Wereldrijken zijn vaak hoogst veerkrachtig en passen zich aan bij omstandigheden van sterk gekrompen macht. Ondanks de instorting van het directe kolonialisme is Groot-BrittanniŽ een informele imperialistische politiek blijven voeren als een kleinere vennoot in het Amerikaanse wereldrijk. Recente gebeurtenissen in de Perzische Golf zijn illustratief voor de onzalige hardnekkigheid van het Britse imperialisme.
TeleSUR English (Ven.), 30 december 2014


Contra-revolutie Egypte als winnaar uit jaar van historische veranderingen
Het was een jaar van enorme veranderingen voor Egypte. Weg was de Moslim-Broederschap, zowel in woorden als in daden, terwijl het militaire regime van Abdel Fatah al-Sisi zijn controle in de hele staat versterkte. Wat dat werkelijk betekent is niet dat Egypte veiliger is geworden, maar dat de politieke ruimte en oppositiebewegingen in het hele land zwaarder beperkt zijn dan ooit tevoren.
The Conversation (GB), 30 december 2014


Nieuwe Irak-oorlog ten dode opgeschreven
De dag na Kerstmis lieten de Amerikaanse strijdkrachten en hun bondgenoten 31 luchtaanvallen in Irak en SyriŽ los op de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL). Drieduizend Amerikaanse militaire adviseurs hebben nu toestemming om Iraakse troepen in het gevecht te vergelzellen, terwijl Amerikaanse helikopters gevechtsmissies boven Irak uitvoeren. De meest recente herhaling van de Irak-oorlog is al begonnen te escaleren.
Al Jazeera America (Qatar/VS), 30 december 2014


EU verandert strategie over SyriŽ, Irak en strijd tegen ISIL
Nadat de Verenigde Staten het idee liet varen van het aftreden van president Bashar al-Assad en de veiligheidscoŲrdinatie met het Syrische leger tegen de Islamitische Staat in Irak en SyriŽ (ISIL) versterkte, blijkt dat de Europeanen al een tijdje geleden begonnen met een reeks besprekingen om hun SyriŽ-beleid te veranderen.
Al-Akhbar English (Libanon), 27 december 2014


Waarom Obama niet tot akkoord met Iran zal komen
De regering-Obama heeft het gevoel dat het geen prikkels heeft om tot een akkoord met Iran te komen, omdat de Amerikanen al het grootste deel van wat ze willen onder de status quo kunnen bereiken.
Gareth Porter in Middle East Eye (Int.), 26 december 2014


Afghaanse vluchtelingen en de verschuiving van schuld
Terwijl Pakistan nog steeds in de rouw is over de afschuwelijke aanslag van 16 december in Peshawar is er natuurlijk een sterk verlangen bij het publiek ontstaan om uit te zoeken hoe de ziekte van moorddadig radicalisme uitgeroeid kan worden. In deze context heeft de Pakistaanse samenleving - triest genoeg - de hernieuwde opkomst gezien van een van de favoriete Koppen van Jut van het land: Afghaanse vluchtelingen.
CounterPunch (VS), 26 december 2014


Iran-haviken VS proberen nucleair akkoord te saboteren
Iran-haviken in Washington willen geen nucleair akkoord. Ze willen dat Teheran zijn soevereiniteit en nationale rechten opgeeft.
The National Interest (VS), 24 december 2014


Hebben Koerden de staat van ISIL in tweeŽn gehakt?
De krant Al-Mada in Bagdad had een interessant artikel in de nasleep van de val van Shinjar in handen van de Peshmerga uit Iraaks Koerdistan. Het stuk argumenteerde dat de Peshmerga (de paramilitaire troepen uit Koerdistan) in feite de aanvoerlijnen van ISIL hebben afgesneden tussen Raqqa en SyriŽ en Mosul in Irak.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 24 december 2014


Vijf redenen waarom 2014 beslssende veranderingen in Palestina bracht
In termen van het verlies van mensenlevens was 2014 een afschuwelijk jaar voor Palestijnen, met een IsraŽlische oorlog tegen de Gaza-strook die duizenden doodde en verwondde. Maar we kunnen ook stellen dat 2014 een jaar van beslissende veranderingen was - en het is niet allemaal slecht nieuws.
Ramzy Baroud in Common Dreams (VS), 24 december 2014


Houdt Turkije een oplossing in SyriŽ tegen?
De puzzelstukjes voor een politieke oplossing van de Syrische burgeroorlog komen eindelijk bij elkaar. Maar terwijl veel van de sleutelspelers al begonnen zijn om zich terug te trekken van eerdere "rode lijnen", blijft ťťn belangrijk obstakel overeind: Turkije.
Foreign Policy in Focus (VS), 22 december 2014


De vernietiging van LibiŽ door de Navo
Wat komt er nu voor de Navo? Welk land zal het bondgenootschap uitkiezen voor de volgende "model-interventie" na de vernietiging van LibiŽ en de vernederende afgang in Afghanistan?
CounterPunch (VS), 19 december 20144-1-2015