Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 6

2-2-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Haviken Washington zorgen voor munitie voor haviken Teheran
- Door ISIL gegijzelde piloot koren op molen anti-oorlogsbeweging in JordaniŽ
- Crisis in Yemen: wat de media maar niet willen begrijpen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.

De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==========================

Vertaald bericht:

Door ISIL gegijzelde piloot koren op molen anti-oorlogsbeweging in JordaniŽ
Het voortdurende drama, waarbij een Jordaanse piloot gegijzeld wordt door ISIL, is geŽscaleerd tot een politieke crisis voor koning Abdullah II en bedreigt nu de positie van deze trouwe bondgenoot van de VS en leidende speler in de coalitie tegen de jihadistische groep.

In plaats van ISIL de schuld te geven, keren het grote publiek en de familie van de piloot zich tegen de regering. Ze gaan de straat op en beschuldigen Amman ervan JordaniŽrs in gevaar te brengen in een oorlog, waarvan ze zeggen dat die niet de hunne is.

Het vingerwijzen heeft nu plaatsgemaakt voor een krachtiger middel, een authentieke anti-oorlogsbeweging. Solidariteitsmanifestaties met de gevangen piloot zijn snel uitgelopen op protesten tegen de coalitie, waarbij de deelnemers de VS en hun bondgenoten veroordelen als lafaards die "Jordaans bloed gebruiken" om hun oorlog tegen ISIL van brandstof te voorzien.

Activisten vinden elkaar onder een Arabische hashtag op Twitter, die te vertalen is als #Not OurWar, organiseren het protest en eisen van de Jordaanse autortiteiten dat ze zich terugtrekken uit de oorlog tegen ISIL, waarbij ze de burgerdoden opsommen die worden veroorzaakt door de bombardementen van de geallieerden.

Sommige stammen, zoals die van de piloot, dreigen nu hun zoons te onttrekken aan de militaire dienst, hetgeen het Jordaanse leger en zijn militaire en logistieke steun aan de coalitie zou verzwakken.

Lees het hele artikel in The Christian Science Monitor (VS), 30 januari 2015

==============================

Onvertaalde berichten:


Haviken Washington zorgen voor munitie voor haviken Teheran
De onderhandelingen over de beperking van het kernenergieprogramma van Iran gaan door, en boeken vooruitgang. Dit zorgt voor hoofdbrekens bij de hardliners aan beide kanten, vooral in Washington, waar de haviken helemaal geen akkoord willen. En aan Iraanse kant gaan de aanvallen door de haviken van Teheran ook onverminderd door.
Antiwar.com (VS), 30 januari 2015


Crisis in Yemen: wat de media maar niet willen begrijpen
Het is belangrijk om te stoppen met de verkeerde voorstellingen over de huidige crisis in Yemen - dat het een sectarisch conflict zou zijn of een oorlog-op-afstand tussen Iran en Saudi-ArabiŽ. Dat zorgt misschien wel voor een goed verhaal, maar dan wel een zonder grond van waarheid.
OpenDemocracy (VS), 28 januari 2015


Aanval op IsraŽlische soldaten 'ernstigste uitbarsting in jaren' - maar alleen als Arabische doden niet serieus worden genomen
De New York Times beschreef een raketaanval waarin "twee IsraŽlische soldaten gedood werden en zeven gewond" als "de ernstigste geweldsuitbarsting in de regio sinds jaren". Maar het is niet eens de ernstigste geweldsuitbarsting van deze maand, zo kunnen we verderop in het artikel lezen.
Fairness and Accuracy In Reporting (FAIR, VS), 28 januari 2015


Terugkeer van de geest van Mubarak
Het sterkste voorbeeld van de macht van het volk onder alle opstanden van de 'Arabische Lente' kon zijn vierde verjaardag vieren op 25 januari. In Egypte wordt het nog steeds Dag van de Revolutie genoemd sinds de val van dictator Hosni Mubarak in februari 2011. Maar voor diegenen die de duizenden herdenken die hun leven gaven in de naam van vrijheid en democratie valt er erg weinig revolutie te vieren.
Znet (VS), 23 januari 2015


In Irak en SyriŽ legt VS sancties op aan zijn bondgenoten terwijl zijn vrienden zijn vijanden steunen (snapt u wel?)
De oorlog in SyriŽ en Irak heeft zoveel kanten dat het lastig is om bij te houden wie bij wie hoort. Sinds kort schijnt het dat onze bondgenoten aan de kant van onze vijanden staan terwijl onze vijanden aan onze kant staan. Maar om aan onze kant te staan schijnt het dat je eerst sancties opgelegd moet krijgen van ons.
Mondoweiss (VS), 23 januari 2015


"Operatie Merlin": alweer zo'n CIA-project uit zelfbelang
De CIA hoopte dat het proces tegen Jeffrey Sterling ervoor zou zorgen dat "Operatie Merlin" er goed vanaf kwam. Gelekte berichten laten echter een bureaucratie aan het werk zien, die vooral uit was op de eigen belangen.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 23 januari 2015


De strategie achter de IsraŽlische aanval op Iran en Hezbollah
De IsraŽlische bewering dat een aanval van Hezbollah op handen is, zijn niet geloofwaardig. Het is waarschijnlijker dat men de Libanese militie de kop wil indrukken zodat IsraŽl de vrije hand heeft in het manipuleren van het Syrische slagveld, in zijn eigen voordeel.
Jonathan Cook in Al-Araby (GB), 22 januari 2015


De lessen van George W. Bush die Hollande niet geleerd heeft
Francois Hollande is geen populaire president. Hij slaagde er wel in om oorlogen te beginnen, maar niet om de gevolgen ervan in de hand te houden. De recente aanslagen in Parijs zijn daar om dit te bewijzen.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 20 januari 2015


Spionnen in ons midden
De officier van justitie in St.Paul, Minnesota, heeft recentelijk een nieuw initiatief van de federale regering aangekondigd om met groepen in de islamitische gemeenschap te werken en om naschoolse programma's en stages te bevorderen om de "wortel" aan te pakken van de aantrekkingskracht van extremistische groepen. Maar dit is niet het eerste keer dat een dergelijk FBI-programma redenen geeft tot bezorgdheid.
The Intercept (VS), 20 januari 2015


Frankrijk onder invloed
De terroristische moordaanslag op Charlie Hebdo trof Frankrijk op een moment dat het een impopulaire regering heeft en een zwakke president, terwijl fabrieken gesloten worden en banen verloren gaan. En hoewel de Franse regering het islamitische terrorisme aanmerkt als haar grote vijand, doet ze tegelijk al het mogelijke om de groei en uitbreiding ervan te bevorderen.
Counterpunch (VS), 20 januari 2015


Kan Obama zich loswerken uit de Syrische burgeroorlog?
President Obama lijkt open te staan voor een VN-strategie om te onderhandelen over plaatselijke wapenstilstanden in SyriŽ als stap richting een politieke oplossing voor de burgeroorlog daar. Maar hij blijft verstrikt in de eis van IsraŽl, Saudi-ArabiŽ en andere bondgenoten van de VS dat er "regime change" moet komen in Damascus.
Gareth Porter in Consortiumnews (VS), 17 januari 2015


De meest recente klap voor IsraŽlisch-Palestijnse vrede
De Verenigde Staten heeft de meest recente VN-resolutie geblokkeerd die vrede zou moeten bewerkstelligen tussen IsraŽl en Palestina - en deed dit voor een bijzonder onoprechte reden.
Stephen Zunes in Foreign Policy in Focus (VS), 13 januari 2015


2-2-2015