Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 12

16-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIL in Afghanistan: een aangekondigde ramp
- De 'Islamitische Staat' als een westers verschijnsel
- Waarom Amerika niet geloofwaardig is in het Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.

De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==========================

Vertaald bericht:

ISIL in Afghanistan - een aangekondigde ramp

Toen in januari verhalen de ronde deden dat Mullah Abdul Rauf de leiding had genomen van het filiaal van ISIL in Afghanistan en zijn kameraden bij de Taliban opriep zich bij hem aan te sluiten was de verbazing algemeen. Rauf begon in snel tempo volgelingen te verzamelen, maar een maand later werd de veteraan van de Afghaanse vrijheidsstrijd tegen de Russen en de Amerikanen gedood door een drone van de VS.

ISIL zelf heeft zich daarentegen geconsolideerd en is bezig met een opmars, waarbij zowel gebied wordt veroverd op de traditionele opstandelingen in het land als op de regering en belangrijker nog: ISIL is een belangrijke speler aan het worden in de opiumhandel, de meest winstgevende bedrijfstak in Afghanistan.

De zwarte vlag van ISIL heeft de witte van de Taliban vervangen in een reeks gebieden, waaronder in Helmand, waar het Britse leger acht jaar heeft doorgebracht ten koste van meer dan 450 Britse levens bij de pogingen om de strijders van Mullah Omar te verslaan.


Lees het hele verslag van Kim Sengupta in The Independent, 10 maart 2015

==============================

Onvertaalde berichten:


De 'Islamitische Staat' als een westers verschijnsel
Niet alleen is ISIL tot op zekere hoogte een beweging die vreemd is aan de grotere politieke context van het Midden-Oosten, maar het lijkt ook een afgrijselijk product te zijn van westerse neokoloniale avonturen in de regio, gekoppeld aan vervreemding en demonisering van moslim-gemeenschappen in westerse samenlevingen.
Ramzy Baroud in Middle East Eye (Internationaal), 13 maart 2015


Na vier jaar Syrisch confict moeten we nooit de burgers achter het 'verhaal' uit het oog verliezen
Terwijl het conflict in SyriŽ zijn vijfde jaar in gaat geeft Maya Mailer, hoofd van de afdeling Humanitair Beleid en Campagnes van Oxfam, haar bespiegelingen over een recente reis naar Libanon en JordaniŽ, waar zij sprak met Syrische vluchtelingen. Mailer vraagt zich af of we immuun zijn geworden voor het lijden van SyriŽrs.
Oxfam (GB), 12 maart 2015


Wanneer zal ISIL zijn chemische wapens gebruiken?
Het westen zag het mogelijke gebruik van chemische wapens door militante islamisten door de vingers omdat ze bondgenoten waren tegen het Assad-regime in SyriŽ. Nu de 'Islamitische Staat' vrijwel zeker over deze wapens beschikt, zou dit zich kunnen gaan wreken.
OpenDemocracy (VS), 12 maart 2015


Strijd tegen de 'Islamitische Staat': de echte opties
Wat het zo moeilijk heeft gemaakt voor tegenstanders van ISIL om vooruitgang te boeken, is hun onwil om te begrijpen dat het hun eigen stommiteiten en misplaatste prioriteiten zijn waardoor het voor ISIL mogelijk werd om zo'n bedreiging te gaan vormen.
Toward Freedom (VS), 11 maart 2015


De 'Jihadi John'-orgie
In het geval van de ontmaskering van Jihadi John was het ťťn van de perspectieven die werd uitgesloten van het 'spectrum van denkbare gedachten': het gezichtspunt dat de Britse agressieve buitenlandpolitiek een belangrijke aanjager is geweest van 'radicalisatie' waardoor jonge Britse moslims aangetrokken worden tot gewapende strijd of 'jihadisme'.
teleSUR English (Venezuela), 11 maart 2015


De mystiek van moordaanslagen
Tientallen jaren ervaring geven aan dat het mikken op de leiders van een vijandelijke beweging, met de verwachting dat dit effect zal hebben op de beweging als geheel, niet alleen leidt tot teleurstelling maar ook tot onverwacht onprettige gevolgen.
Andrew Cockburn in CounterPunch (VS), 11 maart 2015


Waarom Amerika niet geloofwaardig is in het Midden-Oosten
De gevolgen van interventies van de VS in de regio zijn steeds catastrofaal geweest. Of het nu om Afghanistan, Pakistan, Iraq, Yemen, LibiŽ of Syria gaat: directe Amerikaanse betrokkenheid wordt gewoonlijk gevolgd door afbrokkeling van het bestuur van het land, opkomst van bewegingen die profiteren van de situatie, en een dramatische toename van geweld, spanningen onder de bevolking, en onrust.
Foreign Policy in Focus (VS), 10 maart 2015


Darfur is in de steek gelaten
Het enige dat nog erger is dat het falende beleid van de regering-Obama in Sudan is hun falen in het erkennen daarvan.
Common Dreams (VS), 10 maart 2015


Syrische dissident Haytham Manna: "We moeten deze vuile oorlog stoppen"
Een interview met Haytham Manna, leidend lid van de Syrische dissidentenbeweging lang vůůr de huidige opstand begon. Vanuit zijn Parijse ballingsoord was hij bekend als een linkse intellectueel, een fervente criticus van Amerikaanse interventie in het Midden-Oosten en een woordvoorder voor de Arabische Mensenrechtencommissie, een pan-Arabische NGO.
Carnegie Endowment for International Peace (Internationaal), 3 maart 2015


Netanyahu's harde lijn tegenover Iran: 'reality check' op vier punten
Sommige van de belangrijkste argumenten van de IsraŽlische premier voor het naar de prullenbak verwijzen van de onderhandelingen met Iran zijn twijfelachtig.
Tony Karon in Al Jazeera America (Qatar/VS), 3 maart 2015


Gevangen in het vluchtelingenkamp: Syrische crisis in JordaniŽ wordt erger
Het dagelijks leven van Syrische vluchtelingen in JordaniŽ is altijd al moeilijk geweest, maar tot de winter van 2014-2015 ging het nog vooral om zorgen over het dagelijks bestaan. Nu gaat het echter ronduit om paniek.
Middle East Research and Information Project (MERIP, VS), 2 maart 2015


Vier dingen die gevaarlijker zijn voor IsraŽl dan Iran's uraniumverrijking
Veel waarnemers geloven dat Netanyahu zich gedraagt als een goochelaar: hij probeert de blik van het publiek af te leiden van wat er echt gebeurt door de aandacht op iets anders te richten.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 2 maart 2015

16-3-2015