Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 14

30-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Diepere oorzaken voor Arabische oorlogen
- De Saudische invasie in Yemen
- Pentagon geeft eindelijk toe dat IsraŽl ook kernwapens heeft
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.

De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==========================


Vertaald bericht:


Er zijn diepere oorzaken voor onze Arabische oorlogen

De capaciteit voor oorlogsvoering en andere vormen van politiek geweld in onze regio lijken eindeloos, zoals ook het massale lijden van de burgers geen grenzen lijkt te kennen. De veelzeggende tekenen van waar deze oorlogen om gaan en waarom ze zo regelmatig plaats vinden zijn gemakkelijk te vinden op de televisieschermen, als je kijkt naar de menselijke en fysieke landschappen die hier en daar langzaam aan het verkruimelen zijn.

De twee meest opvallende beelden van onze vier oorlogen (Yemen. LibiŽ, SyriŽ en Irak) zijn de primitieve staat waarin onze steden en dorpen verkeren en de eveneens geruÔneerde situatie van ons menselijk kapitaal. Straten en trottoirs zijn karikaturen van hoe ze eruit zouden moeten zien, gebouwen zijn vaak eenvoudige, onbeschilderde betonnen structuren met meest geÔmproviseerde verbindingen met gemakken als water en elektriciteit. Personen zijn vaak slordig gekleed en rijden rond in aftandse pick-up trucks en opgelapte oude sedans, omdat ze geen geld hebben om iets beter te kopen. Dit zijn geen gevolgen van de oorlogen, het is de oorzaak van de oorlogen. De meeste Arabische landen buiten de rijke olieproducerende staten waren al in deze toestand in de jaren die voorafgingen aan hun gewelddadige ineenstorting.

Lees het hele artikel van Rami G. Khouri in de Daily Star, 28 maart 2015

==============================

Onvertaalde berichten:


De Saudische invasie in Yemen
Wat was de rechtvaardiging voor een militaire operatie zonder mandaat van de VN-Veiligheidsraad? Volgens de Saudis hebben zij legitieme regionale veiligheidsbelangen in Yemen. Maar dit wordt zo langzamerhand een oud en versleten rechtvaardiging voor criminaliteit ten dienste van hegemonie.
CounterPunch (VS), 27 maart 2015


Wat we maar niet begrijpen over Yemen
De voornaamste strijdende partijen in de burgeroorlog van Yemen spelen zeker - tot op zekere hoogte - de sectarische kaart. Maar ongeacht hun banden met het buitenland zijn zowel de Sji'itische Houthis als hun Sunnitische tegenstanders diep geworteld in Yemen, en hebben hun motieven in de eerste plaats te maken met plaatselijke kwesties.
European Council on Foreign Relations (Internationaal), 26 maart 2015


Drone-oorlog: De dood komt bij ons uit de buurt
De persoonlijke overtuiging die mij ertoe bracht om de oorlogsmachine de rug toe te keren en die waardoor ik terecht kwam bij dat protest langs de kant van de weg kwam weer bij me boven: er zijn geen verschillen tussen mijn eigen zoon en de zesdeklasser Mohammed Saleh Qayed Taeiman, die eerder dit jaar in Yemen werd gedood bij een drone-aanval.
Common Dreams (VS), 21 maart 2015


Is nederlaag ISIL in Irak onvermijdelijk?
Politieke leiders van binnen en buiten Irak zijn het er allemaal over eens dat de beste, en mogelijk de enige, manier om ISIL te verslaan ligt in het betrekken van tenminste een deel van de Sunnitische Arabische gemeenschap in de strijd ertegen.
Patrick Cockburn in War and Peace (Rusland), 20 maart 2015


EU-Rapport: spanningen in Jeruzalem op hoogste punt sinds 2005
Een uitgelekt EU-rapport heeft gewaarschuwd dat Jeruzalem het hoogste punt van "polarisatie en geweld" heeft bereikt sinds de Tweede Intifada in 2005. Dat zeggen internationale nieuwsbronnen.
Ma'an News Agency (Palestine), 20 maart 2015


Pentagon geeft eindelijk toe dat IsraŽl ook kernwapens heeft
Na een halve eeuw van net doen of het niet zo is heeft het Pentagon - met tegenzin - bevestigd dat IsraŽl inderdaad kernbommen bezit, naast andere wapentechnologie die gelijkwaardig is aan de Amerikaanse.
The Nation (VS), 20 maart 2015


Ogen wijd open in Afghanistan
Met een combinatie van eersteklas onderzoeksjournalistiek en een uitstekende beheersing van de technieken van het 'nieuwe journalisme' kan Anand Gopal's "No Good Men Among the Living" ons helpen om de wederopstanding van de Taliban in Afghanistan te begrijpen, en tegelijk enige van de mensen bij ons introduceren wiens levens verscheurd zijn door de Amerikaanse bezetting.
CounterPunch (VS), 20 maart 2015


De Afghaanse krijgsheren van Amerika
Om de Taliban te bestrijden riep de Verenigde Staten een nieuwe generatie in het leven van gewelddadige machthebbers die nu volkomen losgeslagen zijn.
The American Conservative (VS), 20 maart 2015


Iraakse parlement onderhandelt op de achtergrond en verandert het politieke landschap
Vroegere politieke vijanden vormen nieuwe, niet-sectarische bondgenootschappen om een extremist-vrije toekomst voor te bereiden. Sji'ieten trekken samen op met Sunnieten en Koerden om progressieve besluitvorming tot stand te helpen brengen. Kan het werken?
Niqash (Irak/BRD), 19 maart 2015


Erger dan ISIL: de door de Amerikanen veroorzaakte gezondheidsramp in Irak
In het Irak van na de Golfoorlog veroorzaakten dertien jaar sancties de dood van meer dan een half miljoen Iraakse kinderen. Onbekende aantallen kinderen leden onomkeerbare schade in hun ontwikkeling en hun fysieke en geestelijke gezondheid. Recent vrijgegeven informatie laat zien dat de schadelijke gevolgen van de sancties voor de Iraakse volksgezondheid volledig bekend waren bij de Amerikaanse daders.
Informed Comment (VS), 17 maart 2015


Als Netanyahu herkozen wordt heeft IsraŽl een probleem met Europa
Niemand dacht ooit dat de deur naar een twee-statenoplossing ooit helemaal gesloten zou worden. Maar Benjamin Netanyahu heeft ze gesloten verklaard in zijn pogingen om het electoraat voor zich te winnen in de aanloop naar de IsraŽlische verkiezingen.
+972 (IsraŽl), 17 maart 2015


Pakistan weigert aansluiting bij Saudisch bondgenootschap tegen Iran
De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft - tenminste voor dit moment - de smeekbeden van Saudi-ArabiŽ om troepen van de hand gewezen. Saudi-ArabiŽ heeft om deze troepen gevraagd om de grens met Yemen te bewaken tegen de door Iran gesteunde Sji'itische Houthi-strijdkrachten.
Al-Monitor (Internationaal), 15 maart 2015

30-3-2015