Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 18

27-4-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIS en de Westerse media
- De rol van de NAVO bij de val van Khadaffi en de opkomst van ISIS in LibiŽ
- Havik Hillary Clinton
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==========================


Vertaald bericht:

De rol van de NAVO bij de val van Khadaffi en de opkomst van ISIS in LibiŽ


"Een geslaagd hoofdstuk in de geschiedenis van de NAVO loopt ten einde," vertelde secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO in oktober 2011 in Tripoli aan de nieuwe Libische leiders. Amerikaanse politici stemden hiermee in en Hillary Clinton verklaarde na de moord op Khadaffi triomfantelijk: "We kwamen, we zagen en hij is er geweest."

Na de interventie stroomden zware wapens die hadden toebehoord aan het oude regime weg uit LibiŽ en kwamen in handen van militanten van SyriŽ tot en met Mali en Nigeria. Veel strijders van wie het Westen had gehoopt dat ze zich zouden ontwikkelen tot democratische krachten bleken religieuze fanatici te zijn.

Vier jaar na het "geslaagde hoofdstuk" verkeert LibiŽ in chaos, een mislukte staat met twee rivaliserende, maar machteloze regeringen en tientallen krijgsheren en milities die het uitknokken in de straten van de steden. De eens florerende olie-economie - nu een tussenstop voor tienduizenden vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten op weg naar Europa - kan de volgende prooi van ISIS worden.

Volgens experts is het Westen nu getuige van de gevolgen van de hulp aan het omverwerpen van een Libische dictator zonder enig plan om het machtsvacuŁm te vullen. Hetzelfde thema zou kunnen gaan spelen in SyriŽ, als de regering van president Assad ten val komt door toedoen van rebellen van wie velen verbonden zijn aan al-Qaida of de Islamitische Staat.

Stars and Stripes (legerblad in de VS), 22 april 2015

==============================

Onvertaalde berichten:


Havik Hillary Clinton
Er is geen reden om te geloven dat Hillary Clinton, in de race om presidentskandidaat te worden, zich als opperbevelhebber van de strijdkrachten minder als havik zou opstellen dan in haar tijd als senator die de oorlog van George W. Bush in Irak steunde, of in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken die Barack Obama aanmoedigde om de oorlog in Afghanistan te laten escaleren.
CounterPunch (VS), 23 april 2015


Wapenrijkdom Houthi's komt niet uit Iran maar van door VS gesteunde ex-president
Beweringen dat Iran de Houthi's in Yemen voorziet van wapens negeren het feit dat de groep al ruim in de Amerikaanse wapens zat, met dank aan de vroegere president Ali Abdullah Saleh.
Gareth Porter in Common Dreams (VS), 23 april 2015


ISIS en de Westerse media
ISIS vormt een reŽle bedreiging voor het Midden-Oosten en de wereld. Maar de manier waarop de Westerse media over deze bedreiging berichten blaast ze buiten proportie op.
Ahram Online (Egypte), 21 april 2015


Hoe VS bijdroeg aan crisis Yemen
De steun van Washington aan de vroegere dictatuur in Yemen - en aan Saudische pogingen om de geweldloze pro-democratische beweging in het land op een zijspoor te krijgen - heeft mede bijgedragen aan de huidige crisis.
Stephen Zunes in Foreign Policy in Focus (VS), 20 april 2015


Conflicten in SyriŽ en Yemen lijken alleen vanaf grote hoogte over Sunnieten en Sji'ieten te gaan
Vanaf een hoogte van tienduizend meter lijkt het alsof Iran een blok van landen bij elkaar gebracht heeft met grote Sji'itische bevolkingsgroepen, en bezig is om de Sji'itische vorm van de islam te gebruiken om een gesloten front te vormen. Maar als je afdaalt naar de grond blijkt het moeilijk te zijn om dit beeld vol te houden.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 17 april 2015


De opkomst van religieuze bewegingen en het falen van de linkse politiek in het Midden-Oosten
Mensen in het Midden-Oosten steunen de religieuze groepen of partijen die in het hele Midden-Oosten aan de macht zijn gekomen niet uit theologische motieven maar meer om sociale, politieke en economische redenen.
Politics for the People (VS), 16 april 2015


Aan wiens kant? Arabische stammen Irak kiezen tussen Koerden en extremisten
De sleutel tot een duurzame overwinning in noord-Irak is de loyaliteit van de Sunnitische stammen die daar wonen. Zowel de Iraakse Koerden als de extremisten zijn nieuwe avances begonnen naar de stamleiders van Ninawa. Maar hoe oprecht zijn deze liefdesverklaringen?
Niqash (Irak/BRD), 16 april 2015


Het nucleaire akkoord van Iran: Mensen kunnen niet op water lopen
Het volk van Iran is zich er terdege van bewust dat veiligheid en vrede de eerste vereisten zijn voor het opbouwen van democratie en respect voor mensenrechten.
Middle East Eye (Internationaal), 13 april 2015


Waarom Pakistan 'nee' zei tegen koning Salman
De unanieme beslissing van Pakistan om buiten het conflict in Yemen te blijven, en om aan te dringen op een politieke oplossing in plaats van een militaire, heeft de relatie met Saudi-ArabiŽ behoorlijk onder druk gezet.
Al-Monitor (Internationaal), 13 april 2015


Regime change: misdadige ramp voor Irak
De Amerikaanse invasie van Irak was gebaseerd op leugens en heeft geleid tot onuitsprekelijke verschrikkingen. Het is tijd dat degenen die dit veroorzaakten ter verantwoording worden geroepen, aldus de vroegere VN-vertegenwoordiger in Irak, Hans von Sponeck.
Hans von Sponeck in Al-Araby (GB), 9 april 2015


'Hardliners' aan beide kanten ondermijnen besprekingen Iran
Het bereiken van een interim-akkoord over het Iraanse kernenergieprogramma zou al moeilijk genoeg zijn zonder de 'hardliners' in zowel Iran als de VS die het akkoord proberen te ondermijnen.
Stephen Zunes in The Progressive (VS), 5 april 2015


Iran-akkoord: Mogelijke kruising op weg naar vrede
De gelegenheidsbondgenoten IsraŽl en Saudi-ArabiŽ zijn tezamen met de Amerikaanse neoconservatieven woedend over het kaderakkoord voor een vreedzame oplossing voor het conflict over het Iraanse kernenergieprogramma. Niettemin geeft het akkoord hoop aan mensen die de noodzaak inzien van het beŽindigen van de eindeloze oorlogen die het Midden-Oosten in beroering houden en de VS misvormd hebben.
Robert Parry in Consortiumnews (VS), 3 april 2015

27-4-2015