Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 20

12-5-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS
- Olie-oorlogen: schaliegas, manipulatie, en de toekomst van onze energievoorziening
- Saudi-ArabiŽ en de legitimiteits-oorlog in Yemen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Ruim twee miljoen Irakezen op de vlucht voor ISIS
Wereldwijde conflicten en gebruik van geweld hebben in 2014 een recordaantal van 38 miljoen vluchtelingen veroorzaakt. Dat wordt onthuld in een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre van de Noorse Vluchtelingenraad, en ondersteund door het vluchtelingenagentschap van de VN.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de twee organisaties dat 11 miljoen mensen voor het eerst op de vlucht sloegen - in de meeste gevallen vanwege conflicten in SyriŽ, Irak, Zuid-Soedan, Nigeria en de Democratische Republiek Congo. Dat kom neer op 30,000 mensen per dag.

Burgers uit Irak moesten in 2014 het meest vluchten, waarbij er vanaf juni vorig jaar minstens 2,2 miljoen op de loop gingen voor ISIS. SyriŽ heeft de meeste binnenlandse vluchtelingen, 7.6 miljoen mensen werden verdreven vanwege de burgeroorlog in dat land die nu vijf jaar duurt. Het gaat om 35% van de bevolking.

The Associated Press, 6 mei 2015

==============================

Onvertaalde berichten:

"We bombardeerden burgerdoelen in Gaza voor de lol"
Een IsraŽlische soldaat heeft gezegd dat hij en zijn collega's tijdens de oorlog van vorig jaar voor de lol burgerdoelen hebben gebombardeerd in de Gazastrook. Hij wees er ook op dat het doel was om de infrastructuur van Gaza te vernietigen, niet alleen Hamas.
The Middle East Monitor (GB), 6 mei 2015


Dialoog LibiŽ gaat voorbij aan voornaamste probleem
Kan een politiek akkoord tussen rivaliserende overheden in Tobruk en Tripoli een einde maken aan gewelddadige confrontaties tussen de tientallen Libische milities als geen van beide kanten de volledige zeggenschap heeft over het eigen machtsblok?
Ahram Online (Egypte), 6 mei 2015


Media snappen niets van 'stromannen-oorlog' in Yemen
Yemen is een Saudische agressie-oorlog, terwijl SyriŽ en LibiŽ het gevolg zijn van een gevaarlijke strategie van de Golfstaten om groepen sektarische strijders te steunen.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 4 mei 2015


Olie-oorlogen: schaliegas, manipulatie, en de toekomst van onze energievoorziening
Manipulatie van de oliemarkt is niets nieuws. Recentelijk heeft de prijs van een vat olie een duikvlucht genomen en is nu nog maar de helft van wat ze een jaar geleden was. De voornaamste reden is schaliegaswinning - een smerig en vervuilend proces - en maatregelen van OPEC om concurrentie van schaliegas te ontmoedigen.
Common Dreams (VS), 3 mei 2015


Saudi-ArabiŽ en de legitimiteits-oorlog in Yemen
Saudi-ArabiŽ heeft zijn operatie in Yemen gebruikt om een nieuw hoofdstuk te beginnen in zijn eigen geschiedenis als militaire en politieke grootmacht. Er is weinig twijfel over mogelijk: het koninkrijk is van plan om een regionale alleenheerschappij te vestigen - gelijk aan, of zelfs in de plaats van, die van de Verenigde Staten.
Jadaliyya (VS), 2 mei 2015


Groot-BrittanniŽ, LibiŽ en de Middellandse Zee
De agressie-oorlog van de NAVO tegen LibiŽ in 2011 gaf het land in handen van racistische doodseskaders. Honderden migranten-arbeiders uit landen ten zuiden van de Sahara en zwarte LibiŽrs zijn doodgeslagen of op de brandstapel beland van de 'revolutionairen', en tienduizenden zijn illegaal gevangengezet en gemarteld door de stoottroepen van de NAVO - milities met namen als de 'Brigades voor zuivering van zwarthuiden' - die de regio 'etnisch gezuiverd' hebben.
CounterPunch (VS), 1-3 mei 2015


Muziek aan de poorten en het raadsel van ťťn-staat-oplossing in Palestina
Het beeld dat de veiligheid van IsraŽl, omgeven door een zee van vijanden, gewaarborgd moet blijven is al lang geleden het standaardverhaal geworden in de Amerikaanse media als het gaat over de strijd in de regio. Maar net als bij het verhaal dat de media beheerste vůůr de Amerikaanse invasie in Irak - dat Saddam Hussein massavernietigingswapens zou hebben - worden de feiten op de grond vaak genegeerd.
TomDispatch (VS), 30 april 2015


Turkse leger keert terug op het toneel - net vůůr de verkiezingen
Terwijl de president van de Turkse Republiek, Tayyip Erdogan, en zijn regerende partij zichzelf verbinden met het leger om aan de macht te blijven, keren de militairen terug op het politieke toneel - en gaan daar langzaamaan steeds zwaarder wegen.
teleSUR (Venezuela), 29 april 2015


Geen Arabische Simon Bolivar
Terwijl de regio instort, gaat het Arabische socialisme als een nachtkaars uit.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 29 april 2015


Iran roept op tot nucleaire ontwapening door VS, IsraŽl en de rest van de wereld
Op een topontmoeting keerde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif de rollen om jegens de landen die eisen dat Iran zijn kernenergieprogramma beperkt tot elektriciteitsopwekking voor burgerdoeleinden. Zarif riep alle landen op om met kernwapens te stoppen, ook IsraŽl en de VS.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 29 april 2015


Arabische wereld naar tweepolige situatie?
In Egypte, SyriŽ, Irak en Bahrein zal het erg moeilijk worden voor revolutionaire democratische bewegingen om succes te boeken in de tweepolige situatie die aan het ontstaan is.
OpenDemocracy (VS), 25 april 2015


Ontsnappen uit SyriŽ met de 'Karavaan des Doods'
In hun pogingen om het land te ontvluchten om te ontsnappen aan de verschrikkingen van de oorlog en op zoek te gaan naar een beter leven, hebben duizenden SyriŽrs hun leven al gewaagd op smokkelroutes.
Syria Deeply (VS), 23 april 2015

12-5-2015