Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 22

26-5-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Washington heeft Ramadi nooit gehad
- EU overweegt bombarderen Libische smokkelboten
- Achter de media-aanval op Seymour Hersh
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Vertaald bericht:

Washington vraagt: "Wie heeft Ramadi verloren?" Maar Washington was nooit in het bezit van Ramadi

Het hele debat over de vraag "wie heeft Ramadi verloren?" gaat uit van niet bestaande feiten, zoals de veronderstelling dat Ramadi ooit was "gepacificeerd" of een soort protectoraat van de Verenigde Staten was geworden als Guam of Puerto Rico.


De werkelijkheid is dat de Verenigde Staten voor de sunnitische Arabieren van Irak vergelijkbaar is met wat de Mongolen voor Bagdad waren in 1258, een van buiten komende macht die met een invasie het hele land op zijn kop zette.


Momenteel weten we dat voormalige officieren van de Baath de zogenaamde "islamitische staat" hebben opgetuigd als een middel om rekruten te werven voor hun blijvende opstandige beweging, op een moment dat de Baath partij geen enkel gezag meer had, maar de politieke Islam een steeds populairdere trend werd.

De provincie Al-Anbar was een van de drie sunnitisch Arabische provincies die in oktober 2005 de door de VS opgestelde ontwerpgrondwet massaal afwezen. Als dat de situatie is, heb je geen land, maar een recept voor een burgeroorlog.


Niemand in Washington "heeft Ramadi verloren". Washington heeft Ramadi nooit gehad.


Lees het hele artikel van Juan Cole in Informed Comment, 21 mei 2015

==============================


Onvertaalde berichten:


EU overweegt bombarderen Libische smokkelboten
Een paar dagen nadat ministers van de Europese Unie een voorstel lanceerden om Afrikaanse migranten op de Middellandse Zee te gaan redden is het plan alweer gezonken in een politieke impasse over de vraag van het "verdelen van de last" van de crisis. Intussen staan duizenden mensen bloot aan dood en marteling op hun gevaarlijke weg naar Fort Europa.
The Nation (VS), 20 mei 2015


Vertrouwen in Afghaanse regering wankelt terwijl Taliban invloed in oosten uitbreiden
Dagenlang gebruikten de Taliban rotsblokken om een hoofdweg te blokkeren van Nari naar Asadabad in oost-Afghanistan. In een reeks interview met The National voerden inwoners van de regio dit aan als verder bewijs dat de regering zijn greep aan het verliezen is op dit gebied waar Amerikaanse troepen jarenlang gevochten hebben om de Taliban eronder te krijgen.
The National (UAE), 19 mei 2015


Achter de media-aanval op Seymour Hersh
Hij is de meest gerespecteerde journalist uit de Amerikaanse geschiedenis. Tientallen jaren lang heeft Seymour Hersh de grote internationale verhalen in de publiciteit gebracht. Maar zijn recente berichtgeving over de dood van Osama bin Laden en zijn eerdere onderzoek naar Obama's bombardementen op SyriŽ in 2013 hebben een collectieve lastercampagne in de media op gang gebracht.
CounterPunch (VS), 19 mei 2015


VS gastheer van wapenbazaar op Arabische top Witte Huis
Tegen de achtergrond van een topontmoeting van het Witte Huis met Arabische leiders kregen de zes leden van de Gulf Cooperation Council - Bahrain, Oman, Kuweit, Qatar, de UAE en Saudi-ArabiŽ - de belofte van meer wapens, meer militaire training en een toezegging dat de VS hen zou verdedigen tegen raketaanvallen, bedreiging vanuit zee en cyberaanvallen uit Iran.
Inter Press Service (Internationaal), 15 mei 2015


Onze volgende oorlog in het Midden-Oosten: SyriŽ
Hoewel maar weinig mensen zouden rouwen als de Assad-dynastie ten einde kwam, is er een probleem. Als Assad valt, volgt er een slachting van christenen, en de strijd om Damascus zal gevoerd worden tussen de Syrische tak van al-Qaida, het Nusra-front, en de terroristische moordenaars van de Islamitische Staat.
Antiwar.com(VS), 15 mei 2015


Gekwetste gevoelens van Saudis
De Republikeinen geven president Obama de schuld van gespannen relaties met het koningshuis van Saudi-ArabiŽ en met andere oliesjeiks in de Perzische Golf. Maar de Amerikaanse betrekkingen met deze olie-rijke vorsten zijn eerder al gespannen geweest en zouden veel gespannener moeten zijn - gezien de steun van deze lieden voor het Sunnitische terrorisme.
Consortium News (VS), 14 mei 2015


Syrische oorlog op punt van nieuwe uitbarsting
De patstelling van de Syrische oorlog lijkt voorbij te zijn. De regionale grootmachten er omheen - vooral Saudi-ArabiŽ, Turkije, Qatar en JordaniŽ - hebben hun oorlog tegen de Syrische regering opnieuw laten ontbranden. Na meer dan 200.000 doden en miljoenen vluchtelingen hebben de bondgenoten van de VS in de regio zich ertoe gezet de oorlog te verdiepen, met alle onberekenbare gevolgen van dien.
Countercurrents.org (India), 14 mei 2015


Farkhunda is onze zuster
Een 'martelaar' voor vrouwen, en een nieuw Afghanistan in de maak?
TomDispatch (VS), 13 mei 2015


Zijn de Houthis in Yemen werkelijk 'stromannen' van Iran? Wat betekent dat eigenlijk?
Het is ten zeerste onwaarschijnlijk dat de relatie van Iran met de Houthis even sterk zal zijn als de relatie van de VS met IsraŽl of met Saudi-ArabiŽ. Waarom worden de Houthis dan Iraanse 'stromannen' genoemd, maar zijn IsraŽl en Saudi-ArabiŽ slechts 'bondgenoten' van de VS?
Informed Comment (VS), 13 mei 2015


Oorlog Yemen trekt nieuwe breuklijnen in Midden-Oosten
Yemen is het armste land in de Arabische wereld, zonder grondstoffen, gefragmenteerd door etnische verdeeldheid en religieus sektarisme, en geteisterd door burgeroorlog. Niettemin is dit landje onderaan het Arabisch Schiereiland bezig om oude bondgenootschappen te verpletteren en nieuwe en verrassende allianties in het leven te roepen.
Foreign Policy in Focus (VS), 11 mei 2015


Hoe IS water als wapen gebruikt
De zich uitbreidende controle van de Islamitische Staat over de waterbronnen van het Midden-Oosten zal de watercrisis in de regio alleen maar erger maken.
Al-Monitor (Internationaal), 11 mei 2015


De kwantummechanica van IsraŽl's totalitaire regime
Te begrijpen hoe het voelt om Palestijn te zijn vraagt om elementaire-deeltjes-fysica, niet om sociale wetenschappen.
Al Jazeera (Qatar), 7 mei 2015


26-5-2015