Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 24

8-6-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Waanvoorstellingen in Washington
- Volk Irak gevangen in ongericht vuur terroristen
- Waarom negeren media IsraŽl's bondgenootschap met al-Qaida?
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Waanvoorstellingen in Washington
Hoe kan de realiteit van een supermacht die tekortschiet en in verval is, worden gerijmd met een hardnekkige ambitie om te streven naar de wereldmacht?

De eerste benadering van dit dilemma door Washington kan worden omschreven als een circusstunt onder hoogspanning. Deze omvat het voortdurend jongleren met de capaciteiten en verplichtingen van Amerika, waarbij de beperkte middelen (grotendeels van een militair karakter) zonder al te veel resultaat razendsnel worden verplaatst van de ene crisishaard naar de andere, waarbij tegelijkertijd wordt gepoogd om niet op meer plaatsen verder verstrikt te raken. Dit is in de praktijk de strategie van de huidige regering geweest. Noem het de Obama-doctrine.

Hoewel dit een riskante aanpak vormt, is het bij lange na niet zo gevaarlijk als het andere strategische antwoord op het verval van de supermacht in Washington: staat van ontkenning.

Voor de aanhangers van deze visie is het niet de wereldwijde positie van Amerika die wordt ondermijnd, maar de wilskracht - dat wil zeggen de bereidheid om harde taal te spreken en stoer op te treden. Volgens deze redenering zou Washington simpelweg luider moeten spreken en met grotere knuppels zwaaien en de uitdagingen zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Natuurlijk kan zo'n benadering alleen werken als je bereid bent je dreigementen met daadwerkelijk geweld of 'hard power', zoals het graag wordt genoemd, kracht bij te zetten.

In het huidige verhitte klimaat zal de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2106 zeker worden overheerst door oproepen om meer geld aan militaire uitgaven te besteden, zich harder op te stellen tegenover Moskou en Peking en de militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten uit te breiden.

Lees het hele artikel van Michael Klare bij TomDispatch (VS), 28 mei 2015

==============================

Onvertaalde berichten:


De echte Nakba
De oorlog van 1948 was uniek. Ze was de uitkomst van historische gebeurtenissen die nergens eerder waren voorgekomen. Zonder de historische, psychologische, militaire en politieke achtergrond in aanmerking te nemen is het onmogelijk om te begrijpen wat er destijds gebeurd is.
Uri Avnery in Gush Shalom (Isr.), 6 juni 2015


Volk Irak gevangen in ongericht vuur terroristen
We moeten de zorg op ons nemen voor de miljoenen die tot vluchteling zijn gemaakt sinds de invasie van Iran in 2003. De verantwoordelijkheid daarvoor hoort onverkort thuis bij die landen die deelnamen aan de invasie die de deuren opende voor de huidige crisis.
Common Dreams (VS), 5 juni 2015


Het goede, het slechte en het onzekere in de erkenning van Palestina
Nu er een machtsstrijd dreigt in zijn eigen Fatah-partij, en zijn twintig jaar van investeringen in het 'vredesproces' vruchteloos zijn gebleken, is Abbas aan het doen wat hij al lang geleden had moeten doen: de Palestijnse strijd internationaliseren en zich losmaken van de knellende banden van de Amerikaanse invloed en de 'diplomatie' van het meten met twee maten.
Ramzy Baroud in CounterPunch (VS), 4 juni 2015


Eisen in nucleaire besprekingen VS-Iran als politiek theater
De Amerikaanse eisen om inspecties van Iraanse militaire installaties en verhoren van Iraanse kernfysici zijn niet nodig om zeker te stellen dat Iran zich zal houden aan zijn verplichtingen, maar om de politieke dreiging in de hand te houden van de pro-IsraŽl-extremisten in de Senaat, die nog steeds streven naar sabotage van het hele akkoord.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 3 juni 2015


Heeft Egypte een regering?
Militaire officieren nemen vaak landen over, maar alleen een dwaas zou de uitkomst van zo'n staatsgreep een regering noemen. Regeringen hoeven niet per se democratisch te zijn, maar ze moeten wel een zekere wettelijke basis hebben.
To The Point Analyses (VS), 31 mei 2015


VS maakt IsraŽl verwijten en overstelpt het tegelijkertijd met wapens en gunsten
Netanyahu is al lang geen geliefd figuur meer op het Witte Huis. Niettemin is Obama nog steeds bezig om IsraŽl met geschenken te overladen, als deel van de al veel langer bestaande 'veiligheids'-doctrine.
Jonathan Cook in The Palestine Chronicle (VS), 29 mei 2015


Waarom negeren de media IsraŽl's bondgenootschap met al-Qaida?
Bijna niet opgemerkt door de mainstream-media onderhouden de bezettingstroepen op de Golanhoogte al een tijdlang een bondgenootschap met het Nusra-Front, de officiŽle Syrische versie van al-Qaida. Dat bondgenootschap strekt zich mogelijk uit tot het bewapenen van strijders van al-Qaida in het zuidwesten van SyriŽ.
The Middle East Monitor (GB), 26 mei 2015


Laat de VS het liggen in de bestrijding van IS?
Het is een beetje raadselachtig waarom de VS de gepantserde konvooien van IS de volle bewegingsvrijheid laat in de al-Anbarprovincie in Irak. De VS lijkt zijn luchtaanvallen - of het uitblijven daarvan - niet alleen te gebruiken om IS in toom te houden, maar ook om de Iraakse regering onder druk te zetten.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 26 mei 2015


Turkse bewapening voor radicale groepen In SyriŽ?
De beschuldiging dat Turkije radicale islamisten in SyriŽ eerder van wapens heeft voorzien en dit nog steeds doet, blijft klinken ondanks ontkenningen van de Turkse regering. En nu wordt die regering in verlegenheid gebracht door onthullingen tijdens een rechtszaak tegen gendarmerie-agenten en aanklagers in Istanbul.
Al-Monitor (Internationaal), 26 mei 2015

8-6-2015