Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 26

22-6-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Irak: vernietigd door Amerikaanse minachting
- Waar de Saudische oorlog in Yemen en de regionale strategie van Iran werkelijk over gaan
- Complot van Saudi's en Israeli's in SyriŽ
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:


Waarom Arabische staten slecht zijn in contraguerrilla


Arabische legers zijn goed in hard optreden en de tegenstander pijn doen, maar ze zijn slecht in alomvattende oplossingen voor ingewikkelde politieke problemen en daarmee verlengen ze de conflicten. Maar toch blijft het Westen hopen dat Arabische staten in staat zijn terrorisme en opstanden namens het Westen aan te pakken, en dat hun nieuwe poging om op dit gebied meer samen te werken succes zal hebben. Maar tenzij de Arabische staten hun contraguerrilla-aanpak aanmerkelijk zullen wijzigen - en het Westen druk op hen uitoefent om dat te doen - zal dat een luchtkasteel blijven.

Lees het hele artikel van Florence Gaub op het blog van Lawfare, 21 juni 2015


==============================

Onvertaalde berichten:


Washington als Alice in Wonderland
Zoals het oude gezegde luidt: waarheid is soms nog vreemder dan verbeelding. Voor een levend voorbeeld van dit verschijnsel hoeven we niet verder te kijken dan Washington en het Amerikaanse nationale veiligheidsbeleid.
TomDispatch (VS), 18 juni 2015


Het is maar politiek: Iran is al net zoals de rest
Niemand kan doen alsof Iran een onschuldige kracht is in het Midden-Oosten, die alleen uit is op zelfbehoud. Deze lezing van de situatie zou al net zo incorrect zijn als de visie die wordt gepromoot door IsraŽl en het restant van zijn neoconservatieve vrienden in Washington, die Iran zien als een bedreiging die uitgeroeid moet worden voordat er sprake kan zijn van vrede en stabiliteit voor het Midden-Oosten.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 17 juni 2015


Irak: een land vernietigd door Amerikaanse minachting
De beroerde gezondheid van Irak is een blijk van de invasie van het land door buitenlandse mogendheden, waaronder ook de overname van belangrijke delen van het grondgebied door de Islamitische Staat gerekend kan worden. De internationale gemeenschap is vrijwel steeds doof gebleven voor de noden van de Irakezen, die te kampen hebben met moeilijkheden die de problemen tijdens het regime van Saddam Hussein ver overtreffen.
Common Dreams (VS), 16 juni 2015


Komen VS en door Iran gesteunde milities nader tot elkaar?
De vijandigheid tussen de VS en de sji'itische milities van Irak lijkt minder geworden te zijn. Eťn vooraanstaand militielid ging zelfs naar de VS. Is dit het begin van een nieuwe en gelukkiger relatie en nauwere samenwerking op het slagveld?
Niqash (Irak/BRD), 12 juni 2015


Obama heeft wel degelijk een strategie in Irak: escalatie
Zelfs terwijl Obama toegeeft dat er geen militaire oplossing is in Irak blijft het Pentagon meer Amerikaanse troepen en wapens pompen in zijn voortploeterende oorlog tegen de Islamitische Staat.
Phyllis Bennis in Antiwar.com (VS), 12 juni 2015


Bescheiden vergroting Iraakse trainingsmissie laat desinteresse Obama zien (en misschien heeft hij wel gelijk)
De regering-Obama haalde de krantenkoppen met een belofte om een paar honderd meer militaire trainers naar Irak te sturen en een nieuwe basis te vestigen in de al-Anbarprovincie. Maar deze aankondiging stelt minder voor dan het lijkt.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 10 juni 2015


Een overweging over de 'delegitimisering' van IsraŽl
Terwijl de 'staat Palestina' zijn 49e jaar ingaat van een blijkbaar eeuwigdurende bezetting door de staat IsraŽl zijn de IsraŽlische regering en haar vrienden in de Verenigde Staten krachten aan het verzamelen voor een nieuwe oorlog - een 'legitimiteitsoorlog' tegen de 'delegitimisering' van IsraŽl.
Ma'an News Agency (Palestina), 9 juni 2015


Waar de Saudische oorlog in Yemen en de regionale strategie van Iran werkelijk over gaan
Het Yemenitische offensief van Saudi-ArabiŽ, de 'stromannen-strategie' van Iran, en de nieuwe 'Koude Oorlog' in het Midden-Oosten.
Going to Tehran (blog, VS), 9 juni 2015


Angst en onderwijs in Kabul
Het verhaal over Afghanistan in de westerse berichtgeving is dat Afghanistan niet met zijn trauma's kan omgaan, hoeveel wij ook proberen te helpen met onze kogels, militaire bases en symbolische schooltjes en kliniekjes. Maar de jonge mensen van de Afghan Peace Volunteers beantwoorden hun eigen trauma's steevast niet door wraak na te streven maar door manieren te vinden om mensen in Kabul te helpen die er nog beroerder aan toe zijn dan zijzelf.
Common Dreams (VS), 9 juni 2015


Het duistere complot van Saudi's en Israeli's om Syrische balans te doen doorslaan
De Saudi's en de Turken voeren hun steun voor Syrische jihadi's op, terwijl de IsraŽli's een nieuwe oorlog met Hezbollah overwegen.
Foreign Policy in Focus (VS), 8 juni 2015


22-6-2015