Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 33

10-8-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Tien stappen om buitenlandpolitiek VS los te krijgen van militarisme
- Achter het 'idiote' Turks-Amerikaanse akkoord om ISIS te bestrijden
- Een roep om geloofwaardige vrede in Afghanistan
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Onvertaalde berichten:

Een nieuwe Palestijnse opstand?
Hoewel het inderdaad waar is dat de Palestijnen - of ze nu in hun eigen land zijn of in ballingschap - op dit moment te maken hebben met ongekend moeilijke omstandigheden, worden opstanden vrijwel nooit alleen door de werkelijkheid teweeg gebracht.
Mouin Rabbani in Jadaliyya (VS), 7 augustus 2015


Tien stappen om buitenlandpolitiek VS los te krijgen van militarisme
Hoewel president Obama geen einde heeft gemaakt aan Amerikaanse militaire interventies, heeft hij wťl twee historische akkoorden bewerktstelligd: ťťn met Cuba, om te beginnen met normalisatie van relaties, en het nucleaire akkoord met Iran dat hij nu met veel moeite door het Congres probeert te krijgen.
Medea Benjamin in teleSUR (Venezuela), 4 augustus 2015


Krijgsheren niet gewenst - een roep om geloofwaardige vrede in Afghanistan
Het lijkt erop dat het staakt-het-vuren dat Afghanistan het hardst nodig heeft een akkoord zou zijn tussen gewone gemeenschappen, die afspreken dat ze niet langer samenwerken met de strijdende partijen en niet langer toestaan dat krijgsheren hen als pionnen gebruiken.
Intrepid Report (VS), 4 augustus 2015


Achter het 'idiote' Turks-Amerikaanse akkoord om ISIS te bestrijden
Bij het recente akkoord tussen Turkije en de VS om samen te werken tegen de Islamitische Staat in SyriŽ komt de beschrijving naar boven die socioloog C. Wright Mills gaf van de Amerikaanse beleidsmakers als "realistische idioten". Realistisch over het vooruithelpen van hun eigen carriŤre, idioten als het gaat om het beleid dat ze nastreven.
Foreign Policy in Focus (VS), 4 augustus 2015


Hoe bondgenoten VS al-Qaida in SyriŽ helpen
Het vuile geheim over de regime-change-strategie in SyriŽ van Obama en zijn regering is dat het neerkomt op een de facto bondgenootschap met het Nusra Front van al-Qaida. En dat front is op weg naar een mogelijke overwinning, met directe en indirecte hulp van Saudi-ArabiŽ, Turkije en IsraŽl.
Consortiumnews (VS), 4 augustus 2015


Turkije helpen met 'veilige zone' in SyriŽ is geen goed idee
De VS en Turkije hebben overeenstemming bereikt over iets waar de Turken al lang naar streefden: een veilige zone in SyriŽ om Turkije te isoleren van de burgeroorlog in SyriŽ en om een toevlucht te bieden aan veel van de twee miljoen Syrische vluchtelingen die nu nog in Turkije verblijven. Maar uiteindelijk zou dit voor de VS wel eens een slecht akkoord kunnen zijn.
Antiwar.com (VS), 4 augustus 2015


De nep-oorlog tegen ISIS: VS en Turkije zorgen voor escalatie in SyriŽ
In tegenstelling tot wat in de westerse mainstream-pers erover schrijft is Turkije niet pas kortgeleden actief bij het conflict met ISIS in SyriŽ betrokken geraakt. Ankara heeft alleen zijn strategie en tactiek bijgesteld, van betrokkenheid achter de schermen tot openlijke deelname.
New Eastern Outlook (Rusland), 2 augustus 2015


De Turkse interventie: bufferzone of opdelingsplan?
Er zijn twee hoofdredenen waarom een Turks-Amerikaans akkoord niet kan draaien rond een bufferzone zonder een bredere strategie voor het conflict in SyriŽ.
Middle East Eye (Internationaal), 1 augustus 2015


Obama's "veilige zone" in SyriŽ zal oorlogszone doen ontvlammen
De VS en Turkije willen een "veilige zone" binnen SyriŽ tot stand brengen - naar men zegt gericht tegen ISIS. Maar zelfs een deel van de Amerikaanse media heeft erkend dat Obama's bondgenoot in dezen, Turkije, in de eerste plaats de Koerdische strijders en de Syrische regering wil verslaan. En die twee zijn tot nu toe juist de meest effectieve strijders tegen ISIS gebleken.
ZNet (VS), 31 juli 2015


Particuliere bedrijven die terreur-doelwitten opsporen centraal deel drone-oorlogen VS
De overbelaste Amerikaanse strijdkrachten hebben honderden particuliere bedrijven ingehuurd in het hart van de drone-operaties. Zij helpen met de analyse van topgeheime videobeelden om belangrijke terreurverdachten op te sporen, zo heeft een onderzoek aangetoond.
The Bureau of Investigative Journalism (GB), 30 juli 2015


Sombere vooruitzichten: de oorlog tegen 'IS' opnieuw bekeken
Het gebrek aan politieke vooruitzichten en het in de kiem smoren van iedere poging om te komen tot vrijheid en eerlijke economische kansen zijn de eerste oorzaken van extremistisch geweld. Zolang deze werkelijkheid blijft bestaan zal 'IS' - tragisch genoeg - nieuwe recruten vinden, plaatselijke militante groepen inlijven, en doorgaan met zich uit te breiden - en voor nog somberder vooruitzichten zorgen.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 29 juli 2015


Machtsevenwicht in Midden-Oosten zojuist veranderd
Maak je niet te druk over de details van het nucleair akkoord tussen de VS en Iran. Wat van belang is, is dat het evenwicht tussen de machten in het Midden-Oosten zojuist substantieel veranderd is.
TomDispatch (VS), 28 juli 2015

10-8-2015