Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 38

14-9-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De oorlog tegen Irak: wortel van de vluchtelingencrisis
- Veertien jaar na "11 september"
- Hoe de neoconservatieven Europa's stabiliteit in gevaar brengen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


De oorlog tegen Irak: wortel van de vluchtelingencrisis
In grote trekken werd Europa totaal verrast door de vluchtelingencrisis. De meningen lopen uiteen over de vraag hoe deze aangepakt moet worden. Maar waar niemand het over heeft is de invasie en bezetting van Irak.
Al Jazeera (Qatar), 9 september 2015


Is Europa's vluchtelingencrisis een klimaatcrisis?
Deskundigen hebben al jarenlang sombere voorspellingen gegeven dat de effecten van klimaatverandering uiteindelijk zullen leiden tot een niet eerder vertoond aantal ontheemden. En hoewel de huidige vluchtelingencrisis in Europa in de eerste plaats wordt aangewakkerd door geweld in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, vragen ook sommigen zich af of het tijdperk van de klimaatvluchtelingen niet al begonnen is.
Slate (VS), 9 september 2015


Veertien jaar na "11 september"
Al Qaida heeft ons opgestookt om datgene te doen waar de terreurgroep zelf geen middelen voor had. Veertien jaar na "11 september" is de "Oorlog tegen Terreur" hard bezig om alles tot stand te brengen waarvan bin Laden hoopte dat het zou gebeuren.
Tom Engelhardt in TomDispatch (via The Nation, VS), 8 september 2015


Hoe de neoconservatieven Europa's stabiliteit in gevaar brengen
Het neoconservatieve recept van steeds maar weer "regime change" zorgt voor steeds meer chaos in het Midden-Oosten, en die chaos heeft nu Europa bereikt. Niettemin beheersen de neoconservatieven nog steeds het discours in de mainstream-pers in het Westen, en verspreiden ze nog steeds hun diagnose van het probleem: niet genoeg "regime change".
Robert Parry in ConsortiumNews (VS), 7 september 2015


IsraŽl bouwt muur om Syrische vluchtelingen buiten te houden
Temidden van een groeiende humanitaire crisis in Europa en het Midden-Oosten heeft de IsraŽlische premier Netanyahu de oproep van de hand gewezen om niet-joodse vluchtelingen uit SyriŽ op te nemen. Hij kondigde in plaats daarvan plannen aan om een "veiligheidshek" te bouwen om mensen die de oorlog proberen te ontvluchten buiten te sluiten.
Common Dreams (VS), 7 september 2015


Grootste deel vluchtelingenstroom zijn "regime change"-vluchtelingen
De militaire conflicten en politieke instabiliteit die honderdduizenden vluchtelingen Europa in gedreven hebben werden voor het grootste deel teweeggebracht door Amerikaanse en Westerse militaire interventies om "regime change" tot stand te brengen - in het bijzonder in Irak, Afghanistan, LibiŽ en SyriŽ, het laatste land een "regime change" in wording.
Inter Press Service (Internationaal), 3 september 2015


Clusterbommen van VS-makelij oorzaak burgerdoden in Yemen
Onderzoek gepubliceerd door een vooraanstaande mensenrechtenorganisatie heeft bewijsmateriaal gevonden van zeven aanvallen in het noordwesten van Yemen waarbij clusterbommen werden gebruikt. Het ging om M26-raketten van Amerikaans fabricaat.
Inter Press Service (Internationaal), 27 augustus 2015


Architecten Irak-oorlog in wanhoopspoging om Obama's Iran-akkoord te torpederen
Er is een felle strijd gaande in Washington waarbij pro-IsraŽl-organisaties proberen om president Obama's akkoord met Iran onderuit te halen. Hierbij heeft zich nog een aantal haviken gevoegd wiens vorige grote buitenlands-politieke onderneming ook de vorige diplomatieke catastrofe van Amerika was: de Irak-oorlog.
AlterNet (VS), 26 augustus 2015


Waarom heeft de pers het niet over de burgerdoden in de oorlog tegen ISIS?
De door de Amerikanen geleide bommencampagne heeft honderden burgers gedood volgens een overzichtsrapport. Het Pentagon heeft er tot dusver maar twee toegegeven.
The Nation (VS), 25 augustus 2015

14-9-2015