Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 42

12-10-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De opkomst van ISIS en de catastrofe in SyriŽ: met dank aan de VS
- Wat is de Russische strategie in SyriŽ - en waarom steunt Egypte die?
- Bommen op ziekenhuis: de echte betekenis van 'bijkomende schade'
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

De opkomst van ISIS en de catastrofe in SyriŽ: met dank aan de VS
Het oorzakelijk verband begint met de rol van de VS bij het creŽren van een strijdmacht van mudjaheddin in de jaren tachtig om in Afghanistan te vechten tegen de Sovjets. Zonder die roekeloze Amerikaanse politiek zou het boemerangeffect van de oprichting van het latere al-Qaida zeer waarschijnlijk zijn uitgebleven. Maar de Amerikaanse invasie en bezetting van Irak maakte al-Qaida pas voor het eerst tot een belangrijke politiek-militaire kracht.


De oorlog trok vanuit het hele Midden-Oosten islamisten naar Irak en hun terroristische oorlogsvoering tegen de Iraakse sjiieten was een voorloper van de latere sectarische oorlogen.

Ook de eigenlijke oprichting van ISIS houdt direct verband met de Irak-oorlog. De vroegere Amerikaanse commandant van Camp Bucca in Irak heeft erkend dat de opsluiting van 24.000 gevangenen, waaronder de harde kern van al-Qaida, Baathistische officieren en onschuldige burgers, een "snelkookpan voor extremisme" opleverde. Tijdens hun detentie in dat kamp tijdens het Amerikaanse offensief in Irak in 2007 en 2008 planden negen hogere militaire kaders van al-Qaida de details voor de oprichting van ISIS.


Lees het hele verhaal van Gareth Porter bij Truthdig (VS), 8 oktober 2015

==============================

Onvertaalde berichten:

Wat is de Russische strategie in SyriŽ - en waarom steunt Egypte die?
In de afgelopen weken is de Russische strategie wel duidelijk geworden. Intussen is men in de VS stomverbaasd over de Egyptische steun voor de Russische luchtaanvallen op rebellen in SyriŽ.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 8 oktober 2015


Luister naar de SyriŽrs: De jakhalzen van de media en het verhaal van echte mensen
Stel je de Syrische oorlog eens voor vanuit het gezichtspunt van gewone SyriŽrs van verschillende achtergronden. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk een ander perspectief bieden en totaal andere verwachtingen koesteren dan de meeste andere betrokken partijen.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 7 oktober 2015


Netanyahu 'kan maar beter niet de status quo verstoren'
De snelle escalatie van geweld in Jeruzalem en de West Bank in de afgelopen dagen laat zien dat het IsraŽlisch-Palestijnse conflict mogelijk een nieuwe fase ingaat, zo zeggen analisten. De gewelddadige reactie van IsraŽl op Palestijnse onrust dreigt Abbas uit het zadel te gooien.
Jonathan Cook in Al-Jazeera (Qatar), 6 oktober 2015


De echte betekenis van 'bijkomende schade'
Nadat Amerikaanse bommen een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan troffen viel het Pentagon terug op de vertrouwde taal van 'bijkomende schade' - en probeerde zo om zichzelf te distantiŽren van deze gruweldaad. Maar er is geen distantie mogelijk.
Phyllis Bennis via Institute for Policy Studies(VS), 5 oktober 2015


Overname Afghanistan door Taliban reŽle mogelijkheid
De naakte waarheid is dat een rechtstreekse overname door de Taliban in Afghanistan waarschijnlijk alleen voorkomen kan worden als de Amerikaanse troepen voor altijd - en met tienduizenden tegelijk - in Afghanistan blijven.
Indian Punchline (India), 4 oktober 2015


Rusland in SyriŽ, en een gebrekkige strategie
De deelname van Moskou aan de oorlog in SyriŽ is een uitdaging voor de Verenigde Staten. Maar het koppelt de twee grootmachten ook aan elkaar in een militair-politiek domein van blunders.
OpenDemocracy (VS), 1 oktober 2015


Het Syrische gambiet van Rusland
De deelname van Russische troepen lijkt niet alleen de belangen van Moskou in westelijk SyriŽ te beschermen, maar ook druk uit te oefenen op Ankara en Riyadh om hun stromannen in te tomen.
The Hindu (India), 1 oktober 2015


Het belachelijke 'vatenbommen'-thema van Obama
In zijn toespraak tot de Verenigde Naties veroordeelde president Obama specifiek de Syrische president Assad en zijn gebruik van 'vatenbommen'. Maar Obama zweeg over zijn eigen gebruik van veel krachtiger bommenmateriaal of over de burgerslachtoffers van Saudische of IsraŽlische aanvallen met hoogst dodelijke Amerikaanse bommen.
Robert Parry in ConsortiumNews (VS), 1 oktober 2015


Het morele hellende vlak in Afghanistan
De New York Times berichtte eind september dat Amerikaanse soldaten - na 14 jaar nog steeds betrokken in de oorlog in Afghanistan - bevel hebben om "cultureel gevoelig" te zijn als het gaat om de verschillende houdingen van onze Afghaanse bondgenoten tegenover, eh... seksueel misbruik van kinderen.
Robert Koehler in Common Wonders (VS), 30 september 2015


De logica van Putin's Syrische campagne
Er was iets verfrissends in de ontmoeting van de Russische president met de Amerikaanse media. Een wereldleider sprak over het Midden-Oosten en gebruikte daarbij termen van Realpolitik zoals het "nationale belang".
The American Conservative (VS), 30 september 2015


Kijk uit voor het bedrog van 'bestrijding van gewelddadig extremisme'
Ondernemingen zoals de Global Youth Summit Against Violent Extremism, die doorgaans afkomstig zijn van Amerikaanse of anderszins Westerse politieke instituties, zien politiek geweld als niet meer dan een weerspiegeling van extremistische waarden of gedrag die geworteld zijn in Arabisch-islamitische samenlevingen. Ze weigeren om het causale verband te zien met de Westerse politiek in deze grimmige cyclus van wereldwijd geweld.
Rami G. Khouri in Al Jazeera America (Qatar/VS), 29 september 2015


Obama: president van de wereldwijde wapenhandel
Deze Nobelprijswinnaar heeft sinds 2010 voor 90 miljard dollar aan wapens verkocht aan Saudi-ArabiŽ, waarmee hij zelfs de wapenverkopen onder George W. Bush in de schaduw stelt.
Middle East Eye (Internationaal), 28 september 2015


12-10-2015