Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 44

26-10-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Er moet een einde komen aan de stromannen-oorlog in SyriŽ
- Obama stuurt aan op eeuwigdurende oorlog in zeven landen
- Jeruzalem, maar dan in context
- De 'Drone Papers': sluipmoord als beleid
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:


Er moet een einde komen aan de stromannen-oorlog in SyriŽ
In het beste geval beogen de regeringen in Moskou en Washington door hun deelname aan de Syrische oorlog geen 'militaire oplossing' door de overwinning van hun respectievelijke bondgenoten, maar rekenen ze erop de uitgangspositie van deze bondgenoten bij de geplande onderhandelingen over SyriŽ te kunnen verbeteren. Maar dit soort berekeningen zijn bij zulke gewapende conflicten in het verleden meestal niet opgegaan. Want een voortdurende militaire steun van buitenaf bevestigt bij de partijen in de oorlog de illusie dat ze nog militair kunnen winnen en moedigt ze aan door te vechten. Nog afgezien daarvan maakt het voor de door de oorlog geteisterde Syrische burgerbevolking niet uit met welk doel of berekening de oorlog wordt voortgezet.


Het is ook een wijdverbreide illusie om te denken dat de zogenaamd 'Islamitische Staat' militair kan worden overwonnen. Zelfs als Rusland in SyriŽ in nauwe samenwerking met de VS alleen de ISIS-milities zou bombarderen en de luchtaanvallen ook uitbreiden naar ISIS-stellingen in Irak, zoals nu sommige oppositiepartijen in Bagdad eisen, zal dat niet lukken. Je zou denken dat Rusland, de VS en de NAVO-bondgenoten deze les uit de verloren asymmetrische oorlogen en bezettingen in Afghanistan (1979-1988 en 2001-2011) en Irak (2003-2011) intussen wel begrepen zouden hebben.


De belangrijkste voedingsbodem voor ISIS is de voortdurende oorlog in SyriŽ. ISIS kan alleen worden ingedamd als die oorlog wordt beŽindigd. Dat lukt slechts als alle - in welke vorm dan ook - direct of indirect aan deze oorlog deelnemende spelers in het buitenland ophouden met hun steun. Als dat niet heel snel gebeurt is er geen kans meer op een 'verenigd, seculier en pluralistisch SyriŽ'.


Lees het hele artikel van Andreas Zumach bij Infosperber (Duits, Zwitserland), 24 oktober 2015

==============================

Onvertaalde berichten:


Hielpen spanningen VS-Rusland Irak aan overwinning in Baiji en Anbar?
Pasgeleden hebben Iraakse troepen ťťn van de grootste overwinningen geboekt sinds maanden. Iraakse militaire bevelhebbers leggen uit hoe de de Islamitische Staat verslagen hebben; sommigen schrijven dit succes toe aan de spanningen tussen de VS en Rusland.
Niqash.org (Iraq/BRD), 22 oktober 2015


Obama stuurt aan op eeuwigdurende oorlog in zeven landen
Zowel Republikeinen als Democraten sturen in de VS aan op een eeuwigdurende oorlog in zeven landen. Zijn we gaan geloven dat oorlog de natuurlijke orde is?
Truth in Media (VS), 20 oktober 2015


Bijkomende schade in Afghanistan: de ziel van Amerika
Laat ons er vooral op aandringen bij de president om uit te zoeken wat er in Kunduz gebeurd is. Maar laat die zoektocht dan doorgezet worden tot aan de top van de macht. Als het onderzoek diegenen bereikt die uiteindelijk verantwoordelijk zijn, zouden we wel eens kunnen ontdekken dat we in een spiegel aan het kijken zijn.
Common Dreams (VS), 19 oktober 2015


Jeruzalem, maar dan in context
De gebeurtenissen van dit moment in Jeruzalem hebben een politieke geschiedenis en context. Pogingen om het geweld toe te schrijven aan een of andere Palestijnse ziekte en daarbij andere factoren negeren is een recept om de toestand nog beroerder te maken.
+972 (IsraŽl), 19 oktober 2015


De denkbeeldige Cubaanse troepen in SyriŽ
We zijn nu een week verder sinds de belachelijke beweringen op Fox News over Cubaanse troepen in SyriŽ, zonder dat er ook maar ťťn stukje aanvullend bewijs boven tafel is gekomen. Maar de denkbeeldige Cubaanse troepen zullen waarschijnlijk wel opgaan in nůg buitensporiger fantasieŽn van een verzameling media die vooral geÔnteresseerd blijken te zijn in het verzinnen van vertelsels over de kwade vijanden van Amerika, en niet in het verslag doen van verifieerbare feiten.
Just the Facts Blog (VS), 17 oktober 2015


De woede van de 'verloren' generatie van Palestina
De huidige protesten zijn de noodroep van een Palestijnse generatie die al tť lang heeft moeten ervaren dat niemand naar hen luistert.
Ma'an News Agency (Palestine), 17 oktober 2015


De roekeloosheid van Washingtons salon-krijgers
Nu de salon-krijgers van Washington confrontatie eisen met Rusland in SyriŽ nemen de vooruitzichten voor het uit de hand lopen van het conflict dagelijks toe. In de toekomst zullen historici waarschijnlijk het hoofd schudden over dit totale gebrek aan compromis, samenwerking en de-escalatie.
Consortiumnews (VS), 16 oktober 2015


De 'Drone Papers': sluipmoord als beleid
Vanaf zijn eerste dagen als opperbevelhebber van het Amerikaanse leger zijn drones het voorkeurswapen geweest van president Barack Obama. Deze worden gebruikt door zowel het leger als de CIA om mensen op te sporen en te vermoorden waarvan Obama's regering besloten heeft - door geheime procedures, zonder aanklacht of rechtszaak - dat ze geŽxecuteerd moeten worden.
Jeremy Scahill in The Intercept (VS), 15 oktober 2015


Wat overblijft in Afghanistan
Er is deze dagen maar weinig aandacht voor Afghanistan, nu de aandacht verder naar het westen lijkt te liggen, bij de Russische interventie in SyriŽ en de Westerse mislukking daar. Maar gegevens van de Verenigde Naties laten zien dat de macht van de Taliban nu weer net zo groot is als vůůr 7 oktober 2001, toen de VS zijn 'oorlog tegen terreur' in dit land begon.
CounterPunch (VS), 15 oktober 2015


Over het opbouwen van legers (en ze zien mislukken)
Wat zijn de consequenties voor het beleid als we de illusie opgeven dat het Pentagon weet hoe je buitenlandse legers opbouwt? De grootste is deze: het oorlogen laten voeren door stromannen is niet langer een geloofwaardig alternatief voor het zelf voeren ervan. En in het verlengde daarvan: in omstandigheden waarin Amerikaanse troepen aantoonbaar niet kunnen winnen of waar Amerikanen terugschrikken voor het verder vergieten van Amerikaans bloed (en beide voorwaarden zijn van toepassing op het hedendaagse Grotere Midden-Oosten) dan moeten we daar misschien gewoon niet zijn.
Andrew J. Bacevich in TomDispatch (VS), 13 oktober 2015


Een vredesprijs voor TunesiŽ, en de lessen voor alle anderen
Hoe het Nationaal Dialoog-Kwartet de eerste democratische overgang tot stand bracht sinds de Arabische Lente.
Rami G. Khouri in Al Jazeera America (VS/Qatar), 13 oktober 2015


Natuurlijk is het een intifada
Dit is een Palestijnse intifada, zelfs al zou ze vandaag nog ten einde komen. Wat er werkelijk toe doet is hoe we antwoorden op de smeekbeden van deze onderdrukte generatie. Gaan we door met meer belang hechten aan de veiligheid van de gewapende bezetter dan aan de rechten van een verdrukt volk?
Ramzy Baroud žn Politics for the People (VS), 12 oktober 2015

26-10-2015