Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 46

9-11-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wordt onze toekomst bepaald door oorlog om grondstoffen?
- De Syrische oorlog: te zwak en te sterk
- Afghanistan als mission impossible
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Wordt onze toekomst bepaald door oorlog om grondstoffen?
Er zal in de nabije toekomst enorme druk ontstaan op veelal zwakke staatsinstellingen om zich aan te passen aan de klimaatsverandering en de mensen die wanhopig op zoek zijn naar voedsel, onderdak en andere noodzakelijke levensbehoeften te helpen.

Een goed voorbeeld van de risico's zien we in het uitbreken van de burgeroorlog in SyriŽ en het daarop volgende uiteenvallen van dat land in een chaotische strijd met stromen vluchtelingen van een omvang die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien hebben. Tussen 2006 en 2008 maakte SyriŽ een periode van verwoestende droogte door, waarin naar veler opvatting klimaatverandering een factor was. Het resultaat was dat bijna 60% van het land veranderde in woestijn. Oogsten mislukten en een groot deel van de veestapel van het land kwam om, waardoor miljoenen boeren tot armoede vervielen. Wanhopig en niet langer in staat om op het platteland te leven trokken ze naar de grote Syrische steden om werk te zoeken. Hun bestaan daar was vaak extreem precair, waarbij ze bovendien door de lokale zittende elites nogal eens vijandig werden bejegend.

Had het autocratische regime van Bashar al-Assad hierop gereageerd met een noodprogramma om werk en woonruimte te scheppen voor deze ontheemden, dan had het conflict misschien nog voorkomen kunnen worden. Maar in plaats daarvan bezuinigde het op subsidies voor voedsel en brandstof, waardoor de misŤre van de migranten nog erger werd en het vuur van de opstand werd aangewakkerd.

Lees het hele artikel van Michael Klare bij TomDispatch (VS), 3 november 2015

==============================

Onvertaalde berichten:


De Syrische nep-vredesconferentie
Het is duidelijk dat de internationale conferentie over SyriŽ, waarvan de eerste bijeenkomst op 30 oktober plaatsvond in Wenen, een nep-conferentie is die niet in staat zal zijn tot werkelijke vredesonderhandelingen. En de regering-Obama wist dat vanaf het begin al heel goed.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 6 november 2015


Afghanistan "na" de Amerikaanse oorlog
Tien maanden geleden, op 28 december 2014, markeerde een ceremonie in Kabul het officiŽle besluit van de zeer lange oorlog van Amerika in Afghanistan. Dat was toen. Dit is nu.
TomDispatch (VS), 5 november 2015


De Syrische oorlog: Te zwak en te sterk
Rivaliteit tussen de grootmachten is maar ťťn van de confrontaties die in SyriŽ plaatsvindt. De fixatie op de Russische interventie heeft andere belangrijke ontwikkelingen in de schaduw gesteld.
Patrick Cockburn in London Review of Books (GB), 5 november 2015


De leugenachtige nalatenschap van Chalabi aan Amerika
Regeringsfunctionarissen die de Irak-oorlog in 2002-2003 erdoor drukten beweren tegenwoordig graag dat ze simpelweg bedrogen werden door "slecht inlichtingenwerk". Maar het proces was helemaal niet zo simpel.
Robert Parry in Consortium News (VS), 4 november 2015


De Turkse president krijgt zijn meerderheid - tegen een vreselijke prijs
Om geluk bij de verkiezingen af te dwingen stak Erdogan het vuurtje van de Turkse oorlog tegen de Koerden weer aan, hield hij zich afzijdig terwijl zijn tegenstanders door gespuis werden aangevallen en veranderde hij ťťnzijdig de rol die zijn ambt volgens de grondwet vervult.
Foreign Policy In Focus (VS), 3 november 2015


VS-laarzen op de Syrische grond riskeren conflict met Turkije, niet met Rusland
De aankondiging van het Witte Huis dat de VS "minder dan vijfitig" manschappen van de Speciale Eenheden zal stationeren op een hoofdkwartier van de Koerdische YPG in noordoost-SyriŽ wekte in sommige kringen bezorgdheid dat Rusland mogelijk onbedoeld Amerikaanse soldaten zou kunnen bombarderen. Maar het conflict dat door deze Amerikaanse acties in het leven wordt geroepen is met Turkije, een Navo-bondgenoot van de VS.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 31 oktober 2015


Afghanistan als mission impossible
Barack Obama komt terug op zijn verkiezingsbelofte om alle Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan. Zonder een beslissende nederlaag van de Taliban heeft de VS zijn Afghaanse oorlog verloren.
Frontline (India), 30 oktober 2015


De plundering van Egypte door al-Sisi en de BV Groot-BrittanniŽ
In een stap die doet denken aan de Britse en Amerikaanse steun aan Saddam Hussein in de jaren 1980, en de dank van Margaret Thatcher aan Augusto Pinochet omdat hij "Chili democratie had gebracht", zal de Britse regering de Egyptische junta-leider Abdel-Fattah al-Sisi in november voor een staatsbezoek ontvangen.
CounterPunch (VS), 30 oktober 2015


Al-Qaida, ISIL, en nog meer noodlottige gevolgen van de invasie van Irak
Tony Blair was gewaarschuwd door de hoofden van zijn inlichtingendienst dat een invasie van Irak zou leiden tot een grotere terreurdreiging in Groot-BrittanniŽ. Zou het parlement ook voor de oorlog gestemd hebben als men dit geweten had?
OpenDemocracy (VS), 28 oktober 2015


Amnesty International: IsraŽlische leger heeft 'alle spelregels overboord gegooid'
Op dinsdag 27 oktober eiste Amnesty International dat IsraŽl zou stoppen met de wederrechtelijke executies in bezet Palestijns gebied. De organisatie stelde dat het IsraŽlische leger kennelijk "alle spelregels overboord heeft gegooid".
Ma'an News Agency (Palestine), 28 oktober 2015


Blinde moord
Op 3 oktober bombardeerde de VS het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz meer dan een uur, met tussenpozen van een kwartier. Het bombarderen ging door ondanks koortsachtige communicatie door de staf van het ziekenhuis. Het Amerikaanse publiek heeft veel vragen te stellen nu het Pentagon zich klaarmaakt om zijn eigen onderzoek over de aanval openbaar te maken.
ZNet (VS), 26 oktober 2015


De bizarre en gevaarlijke wereldvisie van Kissinger en Washington
In een belangrijk opiniestuk, gepubliceerd in de voorlaatste week van oktober in de Wall Street Journal, bood dr. Henry Kissinger een fascinerende inkijk in de mentaliteit van Amerikaanse functionarissen op het gebied van buitenlands beleid, een mentaliteit die hij zelf ook voortdurend heeft weerspiegeld in de afgelopen halve eeuw.
Rami G. Khouri in Agence Global (VS/Fr.), 24 oktober 2015

9-11-2015