Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 50

7-12-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Dit is dus een domme oorlog
- Wapenbedrijven noemen "voordelen" van escalatie conflicten in Midden-Oosten
- De werkelijke reden waarom Turkije een Russische straaljager neerhaalde
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Dit is dus een domme oorlog
De vrij onbekende VS-senator Barack Obama zei in 2002: "Ik ben niet tegen alle oorlogen. (..) Waar ik tegen ben is een domme oorlog. Waar ik tegen ben is een onbesuisde oorlog. (..) Een oorlog die niet is gebaseerd op argumenten, maar op emoties."

Een staatshoofd is bijna vanuit zijn ambt verplicht om te reageren op spectaculaire acties zoals de aanslagen in Parijs. Hij staat onder politieke druk om een antwoord - bijna welk antwoord dan ook - te formuleren: de vernietiging van een pakhuis of een munitiedepot, luchtaanvallen op een stad. Men verwacht van hem vastbeslotenheid, beloftes voor nieuwe, steeds strengere wetten en een veroordeling van de tegenstanders van een militair antwoord. Hij moet krijgshaftige en bloeddorstige taal uitslaan en verklaren dat de vergelding genadeloos zal zijn. Zo is hij op zoek naar een staande ovatie en zijn populariteit stijgt met tien procent. Uiteindelijk zal dit alles 'dom' blijken te zijn - maar dan zijn we al een paar maanden verder.

Experts hebben een lijstje voorwaarden opgesteld voor een blijvend westers militair succes in het gebied dat momenteel wordt beheerst door ISIS. Het lijstje komt bekend voor, omdat het gaat over dezelfde zaken die Washington de laatste twee keer dat het een grote militaire interventie lanceerde in Irak en LibiŽ niet voor elkaar kon krijgen. De Verenigde Staten zouden waarschijnlijk opnieuw een oorlog in het Midden-Oosten verliezen om dezelfde reden dat ze de laatste twee verloren.

Lees het hele verhaal van Serge Halimi in Le Monde Diplomatique (Frankrijk, Engelse editie), 4 december 2015.

==============================

Onvertaalde berichten:


Wapenbedrijven noemen "voordelen" van escalatie conflicten in Midden-Oosten
De grote wapenfabrikanten Raytheon, Oshkosh en Lockheed Martin hebben investeerders op een conferentie verzekerd dat ze winst zullen maken op de escalerende conflicten in het Midden-Oosten.
The Intercept (VS), 4 december 2015


De olie van ISIS
ISIS heeft controle over Iraakse olievelden nabij Mosul. Ze verdienen dagelijks miljoenen dollars aan de verkoop van de olie hiervan. Hoe brengt ISIS de olie vanuit de regio Mosul op de markt?
CounterPunch (VS), 3 december 2015


Wie is er tegen een "veilige zone" in noord-Irak? Door de VS gesteunde Koerden
"Veilige zone" - wat klinkt dat aantrekkelijk! Wie zou daar bezwaar tegen kunnen hebben? Maar kennelijk zien de Syrische Koerden, die met Amerikaanse steun tegen ISIS vechten, het idee niet zitten.
Common Dreams (VS), 1 december 2015


De werkelijke reden waarom Turkije een Russische straaljager neerhaalde
De gegevens ondersteunen de stelling van Putin dat het neerschieten van het Russiche gevechtsvliegtuig goed was voorbereid, vanwege de Russische bombardementen op met Turkije verbonden opstandelingen in SyriŽ.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 30 november 2015


Hoe de verdrijving van Khadaffi terreur ontketende
De gewelddadige verdrijving van Muammar Khadaffi maakte LibiŽ tot een woestenij en toevluchtsoord voor islamistische terroristen die sindsdien hun moorddadige vleugels hebben uitgeslagen - iets waarvoor Khadaffi al gewaarschuwd had.
ConsortiumNews (VS), 30 november 2015


Absurditeit als regeringsvorm
Er is geen direct verband tussen het terrorisme van IS over de hele wereld en de Palestijnse nationale strijd voor een eigen staat. Maar als deze twee problemen niet worden opgelost, zouden ze uiteindelijk wel eens kunnen samensmelten.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 30 november 2015


Terreur in Mali: een aanslag op China en Rusland?
Het begint duidelijk te worden dat de schietpartij en bezetting van het Radisson Blu Hotel in de Malinese hoofdstad Bamako geen willekeurige terreurdaad was. Het was een zorgvuldig geplande en uitgevoerde operatie, bedoeld om een duidelijke boodschap af te geven aan Rusland en China.
New Eastern Outlook (Rusland), 27 november 2015


Waarom Turkije Rusland in de rug aanviel
Het is absoluut onmogelijk om te begrijpen waarom de Turkse regering zich zou bezighouden met de zelfmoordstrategie van het neerschieten van een Russische straaljager boven Syrisch grondgebied - tenzij we het in de context plaatsen van het Turkse machtsspel in noord-SyriŽ.
Pepe Escobar in teleSUR (Venezuela), 26 november 2015


Was de neergeschoten straaljager een boodschap aan Rusland?
Sinds het begin van de Syrische opstand in 2011 zijn zowel Turkije als Rusland intensief betrokken in de crisis, maar wel met rollen die tegenover elkaar staan.
Your Middle East (Internationaal), 25 november 2015


Laat Daesh maar zitten: onze menselijkheid staat op het spel
Verwacht niet altijd dat de afkorting 'ISIS' een verklaring geeft voor alles dat verkeerd gaat. De mensen die de oorlog tegen Irak organiseerden, die voeding geven aan de oorlog in SyriŽ en IsraŽl van wapens voorzien dragen hier ook schuld aan.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 24 november 2015


Wanneer leren de Britten het nu? Meer oorlog is geen antwoord
Achter de nieuwe ronde van het slaan op de oorlogstrom door de Britse premier Cameron ligt een totale ontkenning door de meeste politici van de redenen waarom ISIS zo groot kon worden.
Morning Star (GB), 21 november 2015


Wat wil de Islamitische Staat nu eigenlijk?
Het komende Armageddon, volgens de wereldbeschouwing van IS, is een noodzakelijke gebeurtenis. En zo komt de beweging tot een principiŽle verwerping van vrede. Als IS een onbetwist islamitisch rijk wil vestigen in de vorm van een kalifaat moet het wel actief een totale oorlog voeren tegen de rest van de wereld.
The Conversation (GB), 19 november 2015

7-12-2015