Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 52

21-12-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Iraanse minister Javad Zarif over SyriŽ, Rusland en Donald Trump
- Binnen het "vuile akkoord" tussen Turkije en de EU
- Amerika en ISIS - het begin van een grote oorlog
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Vertaald bericht:

Amerika en ISIS - het begin van een grote oorlog

De hele oorlog krijgt een nieuwe en ingewikkelder wending, waarvan de betekenis zich kan uitstrekken over vele, zo niet tientallen jaren. De grondslag daarvoor is de aan kracht winnende analyse dat ISIS niet kan worden verslagen vanuit de lucht, maar ook dat de beweging zich nu definitief aan het uitbreiden is buiten Irak en SyriŽ. Dat betekent dat de VS zijn bestaande keten van militaire bases - die zich uitstrekt van Spanje tot aan Afghanistan en van ItaliŽ tot aan Afrika beneden de Sahara - moet gaan uitbreiden om een op ISIS gebaseerd geheel te bestrijden, dat nu acht of meer gewapende groeperingen omvat.

Het voorstel in Washington is om vier bestaande bases (onder meer in Djibouti, mogelijk bij Erbil in Irak) te ontwikkelen tot interventie-assen met daaromheen een aantal kleinere installaties (zoals in EthiopiŽ, Kameroen, Burkina Faso en Niger). Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter "zullen deze knooppunten een vooruitgeschoven aanwezigheid mogelijk maken om het hoofd te bieden aan een reeks van crises, terrorisme etc. Dit zal ons in staat stellen om unilateraal in crises te interveniŽren, operaties in het kader van terreurbestrijding te ondernemen en belangrijke doelwitten uit te schakelen."

Het sleutelwoord hier is 'unilateraal', een aanwijzing voor de vastbeslotenheid van de VS, zelfs onder de anders zo voorzichtige regering Obama, om te reageren op wat nu wordt gezien als een vrijwel wereldomvattende crisis en een directe bedreiging voor de VS als wereldmacht.

Lees het hele artikel van Paul Rogers bij OpenDemocracy (VS), 11 december 2015

==============================


Onvertaalde berichten:


Iraanse minister Javad Zarif over SyriŽ, Rusland en Donald Trump
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif is in de VS als deel van het nieuwe initiatief om de gruwelijke burgeroorlog in SyriŽ te beŽindigen. In een interview met de New Yorker zegt Zarif dat hij een "realistischer" toon uit het Westen hoort komen, met "veelbelovende" verklaringen van de VS.
The New Yorker (VS), 18 december 2015


Na de Lente, toen onze dromen werden gekaapt
De revoluties van de Arabische Lente waren echt, net als de gebrachte offers. Maar misschien was het te mooi om waar te zijn. We waren in ieder geval voorbarig toen we de overwinning vierden tegen de stevig verschanste macht van de staat.
Al Jazeera (Qatar), 18 december 2016


Storm op komst: Wat kunnen Irakezen verwachten in tijdperk na het extremisme?
Terwijl de Islamitische Staat in Irak zwakker wordt kijkt de plaatselijke bevolking vooruit naar een post-extremistisch tijdperk. Maar zelfs de meest optimistische Irakezen weten dat het niet makkelijk zal worden. Sommige crisissen die zij zien aankomen, zullen mogelijk gevaarlijker zijn dan de extremisten.
Niqash (Iraq), 17 december 2015


Binnen het "vuile akkoord" tussen Turkije en de EU
De recente vooruitgang van de overeenkomst tussen Turkije en de EU over de vluchtelingencrisis heeft de macht van de regerende AKP-partij versterkt, nog vůůr de verkiezingen in Turkije werden gehouden en nog vůůr het akkoord was getekend.
LeftEast (Internationaal), 16 december 2015


Is het vrouwenstemrecht in Saudi-ArabiŽ een vooruitgang?
De wereldwijde pers heeft de verkiezingen van 13 december in Saudi-ArabiŽ ingehaald als een doorbraak voor vrouwen, aangezien het de eerste keer in de geschiedenis is geweest dat Saudische vrouwen aan verkiezingen deel konden nemen. Maar waren deze verkiezingen werkelijk zo'n grote stap vooruit?
Medea Benjamin in Common Dreams (VS), 14 december 2015


Britten 'bewegen richting' militaire interventie tegen IS in LibiŽ
Een bron vanuit de Britse regering heeft op 11 december tegen de Daily Telegraph gezegd dat de Britten "in de richting bewegen" van militaire actie in het door oorlog verscheurde LibiŽ. Daar is IS naar voren gekomen uit een burgeroorlog die het land al in de greep houdt sinds een revolutie in 2011 het einde betekende van het bewind van Muammar Khadaffi.
Middle East Eye (Internationaal), 12 december 2015


Open Rafah nu: Blokkade Gaza is wrede mislukking
Toen Egypte besloot om voor twee dagen de grensovergang van Rafah te openen, die het land scheidt van de Gazastrook, gaf dit een gevoel van behoedzame opluchting in de totaal verarmde strook. Die 48 uur waren nauwelijks genoeg voor de tienduizenden patiŽnten, studenten en andere reizigers die Gaza uit of weer in wilden gaan, maar het idee dat er enig respijt aan zat te komen hielp om - enigszins - het gevoel te breken van collectieve gevangenschap dat leeft bij de Palestijnen die door de blokkade al jarenlang in de val zitten.
Ramzy Baroud in Antiwar.com (VS), 11 december 2015


Waarom schoot Turkije dat Russische vliegtuig toch neer?
Machtige elementen proberen om ieder Syrisch vredesproces te torpederen dat ruimte zou kunnen laten voor Bashar al-Assad.
Conn Hallinan in Foreign Policy in Focus (VS), 10 december 2015


Syrische oorlog zorgt voor ander economisch landschap
De Syrische burgeroorlog is niet alleen de sociale samenhang van het land in stukken aan het scheuren, maar ook de economische eenheid.
Al-Monitor(Internationaal), 10 december 2015


Amerika's roekeloze oorlog tegen 'het kwaad'
Deze keer is het de Islamitische Staat. Na de aanslagen in Parijs noemde Barack Obama dat gezelschap "het gezicht van het kwaad". De "boosdoeners" zijn dus terug. En vanaf iedere heuveltop, zo lijkt het, weerklinkt in de VS nu de roep om de oorlogsmachine weer een tandje harder te laten draaien.
Ira Chernus in TomDispatch (VS), 8 december 2015


SyriŽ: Opnieuw een oorlog om pijpleidingen
De oorlog SyriŽ draait om energie. In de kern van de zaak ligt een vernietigende geopolitieke concurrentie tussen twee voorgestelde gaspijpleidingen.
Pepe Escobar in Strategic Culture Foundation (Rusland), 7 december 2015


De VS en de opkomst van ISIS
De opkomst van ISIS (ook bekend als Daesh of ISIL) is een rechtstreeks gevolg van de Amerikaanse invasie en bezetting van Irak. Hoewel er ook een aantal andere factoren aan hebben bijgedragen, is die noodlottige beslissing toch wel de belangrijkste.
Stephen Zunes in National Catholic Reporter (VS), 7 december 2015


IsraŽl's cynische benadering voedt onrust
Ooit was het de taak van politici en diplomaten om internationale conflicten op te lossen. Volgens de IsraŽlische premier Netanyahu ligt die verantwoordelijkheid heden ten dage echter bij de social media.
Jonathan Cook in The National (UAE), 6 december 2015


"Het nieuwe Turkije": Op weg naar een sectarische politiestaat
Het "nieuwe Turkije" dat de AKP-regering met geweld oplegt aan Turkse burgers gaat verder dan alleen een ideologische transformatie. Het omvat ook een volledige reorganisatie van het veiligheidsapparaat van de staat om een sektarische politiestaat te vestigen, geheel onder controle van de AKP-regering onder leiding van president Recep Tayyip Erdogan.
Jadaliyya (VS), 2 december 2015


ISIS will een 'clash of civilizations'. Die mogen ze niet krijgen
Na "11 september" wees de Franse president Jacques Chirac de "oorlog tegen terreur" af die George W. Bush voorstelde. Hij drong er bij de VS op aan om terrorisme te behandelen als een vorm van criminaliteit. In contrast hiermee maakte zijn opvolger FranÁois Hollande, een socialist, de grove fout om na de terreuraanslagen in Parijs aan te kondigen dat Frankrijk nu in oorlog zou zijn.
Juan Cole in The Nation (VS), 25 november 2015

21-12-2015