Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 01

4-1-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Terugblik: Een jaar van steeds ergere tegenstrijdigheden
- Vooral geen slecht nieuws uit Afghanistan
- Oliehandel ISIS onder vuur nemen maakt geen einde aan terreur
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list (http://lijsten.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisisnieuws/).
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:

Vooral geen slecht nieuws uit Afghanistan
We brengen momenteel geen 'slecht nieuws' meer uit Afghanistan of Irak. Het is als een film die rond Kerstmis telkens opnieuw herhaald wordt. Nog geen twee weken geleden gaf generaal John F. Campbell, de commandant van de Amerikaanse en NAVO-strijdmacht in Afghanistan toe dat ISIS is opgedoken in het land. Het kan gaan om 3000 of 4000 of 5000 strijders van ISIS die nu proberen vaste verbinding tot stand te brengen met hun 'moederschip' in Irak en SyriŽ (let op het Hollywood-achtige taalgebruik).


Maar Obama verzekert ons dat de VS "betrokken blijven bij Afghanistan en zijn bevolking" en dat de Afghaanse strijdkrachten "moedig en vastberaden vechten voor hun land" en "nog steeds het meeste (!) stedelijke terrein in handen hebben". De Amerikaanse president zei dat de successen van de Taliban "voorspelbaar" waren, maar bijna 10.000 VS-troepen zullen in Afghanistan blijven - hoewel de oorlog voorbij is - en 14 maanden geleden David Cameron onze eigen soldaten vertelde dat hun prestaties in Afghanistan "voor altijd zullen voortleven". Maar nu even niet.

Lees het hele artikel van Robert Fisk in The Independent (GB), 28 december 2015

==============================


Onvertaalde berichten:


Terugblik: Een jaar van steeds ergere tegenstrijdigheden
Al-Qaida wil de geestelijke kolonisatie van Franse moslims, maar heeft te maken met een muur van desinteresse. Maar als het de niet-islamitische Fransen zo gek krijgt dat ze zich beestachtig gedragen tegenover moslims, alleen omdat het moslims zijn, dan kan hier een gemeenschappelijke politieke identiteit uit voortkomen, gebaseerd op woede over discriminatie.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 30 december 2015


Turkije: een misdadige Navo-staat
De Turkse betrokkenheid in het opstoken en gaande houden van de oorlog tegen SyriŽ brengt de schandelijke rol voor het voetlicht van een Navo-lid dat bezig is om voeding te geven aan een wrede en bloedige oorlog - voor zijn eigen doeleinden.
CounterPunch (VS), 29 december 2015


Oliehandel ISIS onder vuur nemen maakt geen einde aan terreur
Luchtaanvallen tegen de oliehandel van de Islamitische Staat hebben geen zin zolang de terreurgroep andere bronnen van inkomsten heeft en de grenzen in de regio een gatenkaas blijven.
teleSUR (Venezuela), 27 december 2015


Neoconservatieven zijn terug en hun 'visie' is duister als nooit tevoren
De eeuwigdurende oorlog en afgrijselijke rivaliteit in het Midden-Oosten hebben eindelijk de neoconservatieven de kans gegeven om terug te komen. Maar met de schade die deze groepen al eerder veroorzaakt hebben kunnen we er zeker van zijn dat dit niets goeds zal voortbrengen.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 23 december 2015


De nieuwe fase van Afghanistan
In het veertiende jaar van de oorlog in Afghanistan dwingen de nieuwe opkomst van de Taliban en de uitbreiding van ISIS het Westen tot reactie.
OpenDemocracy (VS), 23 december 2015


De huurlingen aan het hoofd van de troepen van de VAE in Jemen
De Verenigde Arabische Emiraten hebben ervaren buitenlandse militaire officieren laten aanrukken om elitetroepen aan te voeren, onder bevel van kroonprins Mohammed bin Zayed.
Middle East Eye (Internationaal), 23 december 2015


Republikeinse kandidaten verdedigen doden van burgers in strijd tegen terrorisme - en de Democraten ook
Er is een inspanning gaande vanuit beide politieke partijen in de VS om het doden van burgers in de "oorlog tegen terreur" te rechtvaardigen.
Stephen Zunes in Foreign Policy in Focus (VS), 23 december 2015


Gaat Saudi-ArabiŽ scheuren vertonen?
President Obama heeft - net als generaties van Westerse leiders vůůr hem - de olierijke Saudische heersers in de watten gelegd door hun reactionaire reactionaire politiek, hun financiering van radicale islamisten en hun militaire steun voor Soennitisch terrorisme te tolereren. Maar de verwende Saudische leiders zijn nu misschien eindelijk te ver gegaan.
Consortiumnews.com (VS), 22 december 2015


De bezetting kan de Palestijnen er niet voor eeuwig onder houden
Hoe meer muren je bouwt, hoe wreder je represailles zijn - hoe dieper je ook weet, tot in je zenuwen, dat je aan het falen bent. Sinds 1948 proberen de IsraŽli's al om de Palestijnen als volk en als idee uit te roeien - tevergeefs.
Vijay Prashad in The New Arab (GB), 17 december 2015


Een nieuwe wereldorde?
Over ISIS en de noodlottige gevolgen van Sykes-Picot.
Richard Falk in Global Justice in the 21st Century (blog, VS), 17 december 2015


Einde in zicht voor burgeroorlog SyriŽ?
Als, zoals het clichť luidt, de definitie van waanzin is dat je steeds hetzelfde doet en daarbij andere resultaten verwacht: is de recente opwelling van diplomatieke actie met als doel om tot onderhandelingen te komen om de Syrische burgeroorlog te beŽindigen dan geen waanzin?
The Conversation (GB), 17 december 2015


Aanbidding van militaire macht in de lucht zal ISIS niet vernietigen
Gepoch over bombardementen van hele steden gaat belangrijke vragen uit de weg over Geneefse Conventies en oorlogsregels.
The American Conservative (VS), 17 december 2015

4-1-2016