Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 3

18-1-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Van Roboski tot Sultanahmet: Turkije is een kruitvat
- SyriŽ-Irak: burgerdoden en Britse ontkenning
- Niet alleen Trump is een ronselaar voor terroristen
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:


Van Roboski tot Sultanahmet: Turkije is een kruitvat
Turkije beleeft een ernstige crisis. De regering voert oorlog tegen de Koerden in het zuidoosten van het land; over de grens woedt de oorlog in SyriŽ en Irak; en de hete adem van ISIS is nu voelbaar in Turkije zelf.


Turkije is kwetsbaar als een droog kruitvat.


Dit is niet de eerste bomaanslag in Turkije - er is nu een hele reeks aanvallen van ISIS, de Turkse staat zelf en de PKK.


Turkije ontwikkelt zich snel tot een gecompliceerd slagveld, terwijl de Syrische oorlog over de grens klotst.


Het enthousiasme van Erdogan voor de omverwerping van het bewind van Assad in 2011 heeft veel van wat tot de mogelijkheden behoorde ongedaan gemaakt - een vredesovereenkomst met de PKK en een nieuw verbond met de Koerden van Turkije centraal op de agenda. Dat alles is nu voorbij.


Lees het hele artikel vanVijay Prashad in The New Arab (GB), 13 januari 2016

Hierin besteedt hij ook aandacht aan het boek van Frťderike Geerdink, The Boys Are Dead: The Roboski Massacre and the Kurdish Question in Turkey. Gomidas Institute 2015


==============================


Onvertaalde berichten:


SyriŽ-Irak: burgerdoden en Britse ontkenning
Het antwoord van de Britse regering op de vraag om onderzoek naar de huidige Britse militaire acties in SyriŽ en Irak is ontwijkend. Maar de steeds groter wordende berg bewijsmateriaal van burgerdoden maakt dit onhoudbaar.
Open Democracy (VS), 14 januari 2016


Requiem voor een nieuwszender
Al Jazeera America ging in de zomer van 2013 van start als nieuwe loot aan de stam van de in Qatar gevestigde zender, een Engelstalige versie die zich specifiek op het Amerikaanse publiek moest gaan richten. Op 13 januari van dit jaar kon de wereld echter lezen dat Al Jazeera America op het punt van sluiten stond.
FAIR (Fairness & Accuracy in Reporting, VS), 14 januari 2016


Gedachten over Rojava
Een interview met Kurdistan-insider Janet Biehl over de de facto autonome Koerdische regio in het noorden van SyriŽ.
ROAR Magazine (Internationaal), 13 januari 2016


Barbaren der wereld, verenig(d) (u)
Of het nu gaat om dood door een drone aanval, door voetsoldaten, luchtbombardementen, napalm of Agent Orange of economische sancties: iedere berekening van feitelijke aantallen slachtoffers in moderne militaire conflicten blijft uiterst onnauwkeurig. En dat is in zichzelf een vernietigend oordeel over de toestand in de wereld en de oorlogsstokers die de wereld besturen.
Znet (VS), 12 januari 2016


Surveillance en surveys in Kabul
Als het Amerikaanse geld dat is besteed aan improductieve militaire surveillance van Afghanen nu eens toebedeeld werd aan onderzoek naar hoeveel mensen in Afghanistan ťn in de VS gebukt gaan onder armoede, werkloosheid, honger, ziekte en klimaatverandering, dan zouden de huidige Amerikaanse generaties waarschijnlijk minder bereid zijn om hun belastinggeld over de balk te gooien van de onstilbare honger van "defensie"-bedrijven en hun illusies van alwetende beveiliging.
CounterPunch (VS), 12 januari 2016


Wat Hillary Clinton over LibiŽ wist
In de wereld van de officiŽle regeringspropaganda uit Washington staan de Amerikaanse regering en haar "bondgenoten" altijd voor de goede zaak en zijn de "vijanden" de belichaming van het kwaad. Maar sommige e-mails naar de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton laten een heel andere werkelijkheid zien.
Robert Parry in Consortiumnews.com (VS), 12 januari 2016


Niet alleen Trump is een ronselaar voor terroristen
In Amerika hebben het publiek, sommige politici, en zelfs president Obama wel een vaag bewustzijn van het feit dat de politiek van de Amerikaanse regering invloed heeft op de werving van terroristen door radicale groepen. Maar als je zulk bewustzijn van je eigen daden te ver doorvoert leidt dat tot uiterst alarmerende conclusies die om radicale verandering zouden vragen in het Amerikaanse buitenlands beleid.
Antiwar.com (VS), 12 januari 2016


Wat is het echte verhaal achter de Saudische executie van Sji'istische geestelijke al-Nimr?
Er zijn inderdaad externe factoren, vooral de bredere strijd tussen Saudi-ArabiŽ en Iran om de macht in de Perzische Golf. Maar die zijn secundair. De executie van al-Nimr was vooral een signaal dat de nieuwe koning stuurde naar zijn mede- en tegenstanders in eigen land.
Peter Van Buren in We Meant Well (blog, VS), 11 januari 2016


Westelijke Sahara: weer een jaar van bezetting en afgesneden rechten
Het jaar 2015 liep ten einde zonder dat er voor de Sahrawi het einde in zicht was van de Marokkaanse bezetting, of een besluit van de VN-Veiligheidsraad dat kon leiden tot verwezenlijking van het recht op zelfbeschikking.
Prensa Latina (Cuba), 10 januari 2016


Turkije's oorlog tegen de Koerden
Verlies van vertrouwen in de bereidheid van het land om de rechten van zijn minderheden serieus te nemen en tot een meerpartijen-democratie te komen, heeft invloedrijke mensen er al toe gebracht om anders te gaan denken over autonomie van de Koerdische regio's.
Vijay Prashad in The Hindu (India), 5 januari 2016


Saudisch-Iraanse crisis belooft lange Syrische oorlog
Het machtsevenwicht tussen Iran en Saudi-ArabiŽ moet nu eens goed neergezet worden - anders is 2016 ertoe veroordeeld om nůg gewelddadiger te worden dan 2015.
Middle East Eye (Internationaal), 4 januari 2016


Gruwelen in Irak: het "onafhankelijke" onderzoek van de Britse regering
Op ruim drie maanden na dertien jaar na de invasie van Irak (20 maart 2003) is gebleken dat de afdeling in het Britse ministerie van Defensie die werd opgericht om onderzoek te doen "aantijgingen van marteling en onwettige executies" door Britse soldaten die als eersten in Irak ingezet werden "overspoeld" werd met aanklachten.
Dissident Voice (VS), 4 januari 2016

18-1-2016