Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 11

14-3-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie o.a.:
- Een kritische blik op de SyriŽ-strategie van de Veiligheidsraad
- Imperialisme 'light' bestaat niet - dat heeft LibiŽ bewezen
- Regering-Obama rechtvaardigt drone-aanvallen met beroep op aantallen slachtoffers
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:


Imperialisme 'light' bestaat niet, Obama. Dat heeft LibiŽ weer eens bewezen
Obama had aanvankelijk gelijk over de burgeroorlog in LibiŽ. Hij wilde zich er niet mee bemoeien. Naar hij zich herinnert in het magazine The Atlantic was LibiŽ "niet zo centraal voor de Amerikaanse belangen, dat het voor ons zin had om eenzijdig het regime van Khadaffi aan te vallen." Hij werkte samen met Engeland en Frankrijk, maar ging ervan uit dat David Cameron de resulterende puinhoop zou opruimen. Dat gebeurde niet, omdat Cameron zijn Falkland-oorlog gewonnen had en victorie kraaiend naar huis kon gaan.


Amerika had net zo min een "centraal belang" in Afghanistan of Irak als Engeland dat had in LibiŽ. Als een staat een andere staat aanvalt en zijn wettelijke ordening verwoest, wordt deze moreel gesproken eigenaar van de puinhoop. Zoiets als imperialisme light bestaat niet. Verwijder de bron van het gezag en je moet er iets voor in de plaats zetten, zoals Europa heeft gedaan in BosniŽ en Kosovo - tegen een zeer hoge prijs.


Lees het artikel van Simon Jenkins in The Guardian (GB), 11 maart 2016

==============================

Onvertaalde berichten:


Een kritische blik op de SyriŽ-strategie van de Veiligheidsraad
Ondanks de door de VS en Rusland geregelde wapenstilstand zal verdere politieke vooruitgang richting vrede en stabiliteit in SyriŽ worden gehinderd door elementen van de Geneefse overeenkomst die opgenomen zijn in de VN-Veiligheidsraadresolutie van afgelopen december.
CounterPunch (VS), 11 maart 2016


Regering-Obama rechtvaardigt drone-aanvallen met beroep op aantallen slachtoffers
Er is veel controverse over het feit dat de regering-Obama drone-aanvallen rechtvaardigt door alle "mannen van militaire leeftijd" in een aanvalsgebied als "militant" te beschouwen. Een klokkenluider die betrokken was bij het drone-programma heeft vorig jaar bovendien onthuld dat de VS honderden mensen heeft gedood bij aanvallen terwijl ze geen doelwit waren. En regeringsfunctionarissen hebben vaak gelogen over het werkelijke aantal hiervan.
Shadowproof (VS), 8 maart 2016


Hoe de meeste hulp aan de Palestijnen in de IsraŽlische schatkist terechtkomt
Europa mag zichzelf dan wel zien als deel van een verlicht Westen dat hulp gebruikt om op te komen voor de rechten van de Palestijnen, maar de werkelijkheid is anders. De hulp zou de stand van zaken juist wel eens aanzienlijk kunnen verslechteren.
Jonathan Cook in The Palestine Chronicle (VS), 8 maart 2016


Trump zal vrede sluiten met de oorlogspartij
Wanneer je zijn uitspraken over buitenlands beleid even niet door een roze bril bekijkt maar in hun geheel, is duidelijk te zien dat Donald Trump gemengde signalen afgeeft en nogal eens van standpunt verandert. Dit maakt het des te waarschijnlijker dat hij uiteindelijk de knie zal buigen voor de gevestigde imperialistische orde.
Antiwar.com (VS), 8 maart 2016


Heeft westerse interventie de Syrische burgeroorlog verlengd?
De media blijven maar zeggen dat het Westen niet bij de Syrische burgeroorlog betrokken is. Dat is niet waar.
Informed Comment (VS), 5 maart 2016


Netanyahu's regering is bezig met annexatie Westelijke Jordaanoever
In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt heeft de regering van Netanyahu wel degelijk een beleid op de Westelijke Jordaanoever. Een geheim maar daarom niet minder officieel beleid.
Mondoweiss (VS), 3 maart 2016


Overproductie olie Saudi-ArabiŽ heeft weinig te maken met economie en alles met politiek
Het Saudische koninkrijk heeft ervoor gezorgd dat de olieprijs is gezakt tot niveaus die gevaarlijk laag zijn voor de olieproducenten. Wat is de politieke winst daarvan?
Vijay Prashad in AlterNet (VS), 3 maart 2016


Saudische militaire oefening "Northern Thunder" is gebakken lucht
De militaire nep-oefeningen van Saudi-ArabiŽ zijn duidelijk een dekmantel zijn voor iets anders. Mocht er iets onder Saudische vlag de grens met SyriŽ overgaan, dan zullen dat hoogstwaarschijnlijk niet Saudische soldaten zijn.
New Eastern Outlook (Rusland), 2 maart 2016


In Jemen is een humanitaire wapenstilstand hard nodig
Terwijl de oorlog ononderbroken voortraast in Jemen is er dringend een humanitaire pauze in de gevechten nodig. Het land is bezig om tot chaos te vervallen waarin het grootste deel van de bevolking met spoed medische hulp nodig heeft.
Common Dreams (VS), 1 maart 2016


Irak vaardigt waarschuwing uit voor 'rampzalige' dambreuk bij Mosul
De Iraakse autoriteiten hebben een noodplan uitgevaardigd voor de mogelijke instorting van de dam bij Mosul en een daaruit volgende overstromingsramp. De angst is dat de levens van bijna anderhalf miljoen mensen langs de rivier de Tigris hierdoor in gevaar kunnen zijn.
Middle East Eye (Internationaal), 29 februari 2016


IsraŽl gebruikt Palestijnen als proeftuin voor onderdrukking
Jeff Halper, mede-oprichter van het Israeli Committee Against House Demolitions, ziet de wrede praktijk van het vernietigen van Palestijnse huizen en soortgelijke tactieken als deel van een experiment in sociale onderdrukking. Dit kan bredere implicaties hebben nu inkomensongelijkheid zich wereldwijd uitbreidt.
Consortium News (VS), 27 februari 2016


Luchtaanvallen en het Soennitische 'eindspel' in SyriŽ en Irak
Het patroon van luchtaanvallen door de losse door de VS geleide coalitie die actief is in SyriŽ en Irak blijft de meest betrouwbare publiek toegankelijke indicator van intenties en toekomstige operaties op korte termijn.
openDemocracy (VS), 26 februari 2016

14-3-2016