Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 13

28-3-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- De strategie van ISIS na Brussel
- Genezing van het militarisme
- Een onverwachte nieuwe realiteit in SyriŽ
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.†

De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:


De strategie van ISIS na Brussel
Er zijn drie redenen voor de wijziging in de strategie van ISIS. Ten eerste zijn aanvallen zoals in Parijs en Brussel bedoeld om een maximale indruk te maken, vooral via de media in de hele wereld.

Dit moet het potentieel van een beweging demonstreren die over wereldwijde invloed beschikt en lokt ook verdere militaire actie uit van de kant van het Westen. Dat laatste is vanaf het begin een doel van ISIS op de lange termijn geweest, namelijk om oorlog uit te lokken om zich te kunnen presenteren als de ware beschermer van de islam die wordt aangevallen door de verderfelijke 'verre vijand' - het Westen.

Ten tweede wil ISIS zoveel mogelijk haat tegen moslims en islamofobie opwekken, vooral in West-Europa. Dit beschadigt de relaties tussen de gemeenschappen en laat een klein, maar niet onbelangrijk deel van de jonge moslims zich nog meer vervreemd en gemarginaliseerd voelen en daarom meer vatbaar voor indoctrinatie en rekrutering.

Ten derde - en dit is wat ingewikkelder - de oorlog die in het Midden-Oosten wordt uitgevochten, en vooral de luchtaanvallen van de coalitie van de Verenigde Staten, speelt een cruciale rol bij de verandering in de strategie van ISIS. Dit is al gaande sinds twintig maanden, vanaf augustus 2014, en gaat nu gepaard met talrijke beweringen dat ISIS echt op de terugtocht is. Dat zou onder meer bewezen worden door het verlies van Ramadi en een mogelijke nederlaag in Palmyra.

Lees het hele artikel van Paul Rogers bij openDemocracy (VS), 25 maart 2016

==============================

Onvertaalde berichten:


Genezing van het militarisme
Sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog heeft de VS alle oorlogen verloren. De handenvol geld kostende 'oorlog tegen terreur' heeft de wereld niet veiliger gemaakt, maar het internationale terrorisme juist enorm doen groeien. Niettemin wordt het land steeds militaristischer, zowel in het buitenlands als in het binnenlands beleid.
Robert Koehler in Common Dreams (VS), 24 maart 2016


Egypte op weg naar crisis
Als de Egyptische samenleving een vliegtuig is, is het bezig om neer te storten.
CounterPunch (VS), 23 maart 2016


De bittere vruchten der vervreemding
Niets is minder verrassend dan het feit dat de maalstroom van terrorisme en repressie die zich ontwikkeld heeft na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar heeft geleid tot de nieuwe aanslagen in Brussel. Maar dat betekent niet dat we niet moeten kijken naar hoe deze omstandigheden konden ontstaan.
The Conversation (GB), 23 maart 2016


Na tientallen jaren probeert IsraŽl zijn donkerste periode te begraven
Je zou mogen verwachten dat alleen historici zich nog druk zouden maken over de oorlog van 1948 waaruit IsraŽl ontstond. En toch roept het debat over wat nu waarheid of mythe is als het om die periode gaat nog steeds heftige emoties op.
Jonathan Cook in The View from Nazareth (blog, IsraŽl), 22 maart 2016


Federalisme is de doos van Pandora
We kunnen veilig zeggen dat het conflict in SyriŽ na vijf jaar oorlog een nieuwe fase ingaat. Geen politieke oplossing, maar een grootschalig politiek spel dat het land in verschillende delen zou kunnen verdelen langs sektarische breuklijnen. Maar als SyriŽ toegeeft aan de roep om federalisme zullen andere landen volgen.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 22 maart 2016


Een onverwachte nieuwe realiteit in SyriŽ
Onverwacht heeft Vladimir Poetin aangekondigd dat het grootste deel van de Russische troepen zich zal terugtrekken uit SyriŽ. Poetin zegt dat Rusland het doel van zijn interventie heeft bereikt; maar wat waren de doelen ervan?
Vijay Prashad in AlterNet (VS), 16 maart 2016


Van lente naar winter: Nasser, al-Sisi en het lot van de Egyptische revolutie
Waarom zou een land dat zoveel moed vertoonde in het verzet tegen de repressie van Moebarak nu tevreden zijn met het opofferen van die zwaarbevochten winst en een regime accepteren dat al veel verder is gegaan?
OpenDemocracy (VS), 15 maart 2016


Kerry wilde raketaanvallen om Assad tot aftreden te dwingen
Het pas gepubliceerde artikel van Jeffrey Goldbert over Barack Obama en het Midden-Oosten bericht dat minister van Buitenlandse Zaken Kerry bij verschillende gelegenheden in de afgelopen maanden zonder succes heeft geprobeerd om Obama's goedkeuring te krijgen voor aanvallen met kruisraketten tegen de Syrische regering.
Gareth Porter in Middle East Eye (Internationaal), 14 maart 2016


Rusland trekt zich terug uit SyriŽ - en de VS moet dit voorbeeld volgen
Al te lang proberen Moskou en Washington geprobeerd om elkaar te overtreffen in het spierballenvertoon van de Syrische oorlog. Nu hebben ze eindelijk een kans om elkaar te overtreffen in hun pogingen om de oorlog te beŽindigen.
Phyllis Bennis in Foreign Policy in Focus (VS), 14 maart 2016.


Winnaars en verliezers in vijf jaar Syrische burgeroorlog
Er zijn werkelijk geen winnaars in deze oorlog, die een heel land verlamd heeft. Maar als we onze pet van objectieve analyticus opzetten, wie zijn dan de relatieve winnaars en verliezers?
Juan Cole in Informed Comment (VS), 13 maart 2016

28-3-2016