Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesactivisten vervolgd

27-11-2023 In Rusland en Oekra´ne intimideert en vervolgt de staat vredesactivisten. Beide overheden zijn beducht voor pacifistische en antimilitaristische geluiden. De Oekra´ense pacifist Yurii Sheliazhenko wordt beschuldigd van het 'belemmeren van de activiteiten van de Strijdkrachten van Oekra´ne'. De Russische Aleksandra Skochilenko wordt beschuldigd van 'het in gevaar brengen van de Russische staat'.

 

In zowel Rusland als Oekra´ne intimideert en vervolgt de staat vredesactivisten.

á

Oekra´ne
De Oekra´ense pacifist Yurii Sheliazhenko spreekt zich uit tegen de oorlog in zijn land. Daarbij verzet hij zich tegen het militaire geweld van Rusland Ún Oekra´ne. De Oekra´ense staat voert een oorlog in naam van de vrijheid en de democratie. En klaagt een pacifist aan die vraagtekens zet bij het verzengende militaire geweld in zijn land.
Bron: Vrede.be

á

Rusland
In Rusland is kortgeleden Aleksandra Skochilenko veroordeeld tot 7 jaar cel. Zij verving in een supermarkt vijf prijskaartjes met korte statements tegen de oorlog in Oekra´ne. In haar pleidooi voor de rechtbank zei Aleksandra: 'De openbaar aanklager verklaarde herhaaldelijk dat mijn acties zeer gevaarlijk waren voor de samenleving en de staat. Hoe broos moet het geloof van de aanklager in onze staat en samenleving zijn, als hij denkt dat onze staat en openbare veiligheid ten val kunnen worden gebracht door vijf kleine stukjes papier?'
Bron: Amnesty International

27-11-2023