Vredesduif met olijftak in snavel.

Prijs voor Bang for your buck?

15-2-2011 In een wedstrijd Shooting Poverty, door Oxfam Novib, staat onder drie genomineerden de film Bang for your buck bovenaan. Deze film van Seth Chase en Brice Blondel gaat over de gevolgen van wapenhandel in Burundi, waar overal te koop aangeboden handgranaten dood en verderf zaaien.

 

De journalist Teddy Mazine gaat rond in dit zich van burgeroorlogen herstelde land en ziet hoe in elk huisgezin en elke dorpsgemeenschap wel ergens een handgranaat in een huis met mensen wordt gegooid of een familiediner wordt verstoord. Deze verwoestende ploffers kosten nu eenmaal evenveel als het glas bier dat de geďnterviewden soms voor zich op tafel hebben.

De film (ca. 35 minuten) doet niets anders dan eenvoudigweg dit verhaal vertellen. En dat werkt uitstekend bij propagandabijeenkomsten tegen wapenhandel, bijvoorbeeld als men voorlichting geeft over het internationale wapenverdrag waarover de wereldgemeenschap in Genčve in onderhandeling is. En laat ook zien dat er op dit terrein nog veel moet gebeuren.

De film circuleert via Oxfam Novib en misschien ook via Amnesty International, a movie that matters.+

15-2-2011