Vredesduif met olijftak in snavel.

Eerlijke banken & verzekeraars

2-5-2014 Upact, de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer komen met een facebook-tool ter aanvulling op de Eerlijke Bankenwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer. De ene bank of verzekeraar is de andere niet. Sommige banken en verzekeraars investeren b.v. in wapenproducenten die wapens leveren aan dictators.

 

En mogelijk steekt een verzekeraar geld in bedrijven die controversiŽle wapens fabriceren, zoals kernwapens of clusterbommen. De Eerlijke Bankwijzer, de Eerlijke Verzekeringswijzer en Upact hebben daarom samen een nieuwe tool ontwikkeld: de Timeline: ControversiŽle wapens op www.timelinemovement.org/wapens. Deze Facebook-tool stelt mensen op de hoogte van het investeringsbeleid van hun bank of verzekeraar. Bezoekers kunnen hierop direct op actie over gaan en hun bank of verzekeraar laten weten wat zij van hun investeringsbeleid vinden.

Zelf het verschil maken
De Timeline laat jongeren het duurzaamheidsbeleid en de investeringspraktijk van hun bank of verzekeraar zien op het gebied van wapens. Daarna kunnen zij via de websites van de Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer actie ondernemen. De Timeline: ControversiŽle wapens is onderdeel van de Timeline Movement van Upact. Jongeren kunnen deel nemen aan de "Movement" door de gekoppelde acties uit te voeren. Alle Timelines van Upact zijn via facebook te gebruiken. De Timeline: ControversiŽle wapens is te bezoeken via: www.timelinemovement.org/wapens

Samenwerking
De Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer zijn initiatieven van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX (voorheen IKV Pax Christi). Samen met Upact willen zij consumenten laten weten dat zij daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op banken en verzekeraars. Zij kunnen een compliment of klacht sturen naar hun bank of verzekeraar of zelfs over stappen naar een ander.

De Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer
De Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer zijn initiatieven van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX (voorheen IKV Pax Christi). De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt de tien grootste bankgroepen en de Eerlijke Verzekeringswijzer de tien grootste verzekeringsgroepen op de Nederlandse markt, op tal van duurzaamheidsthema's.

Bron: www.upact.nl