Vredesduif met olijftak in snavel.

BDS-beweging

2-5-2019 BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties; middelen waarmee burgers in democratische samenlevingen zich op geweldloze wijze kunnen verweren tegen onrecht of onderdrukking. De IsraŽl-lobby is er in veel landen in geslaagd desinformatie te verspreiden over dit actiemiddel en BDS te associŽren met antisemitisme en terrorisme.

 

Ook in Nederland wordt vanuit de pro-bezettingslobby een lastercampagne tegen BDS gevoerd. Afgelopen maanden kreeg die een impuls nadat het congres van GroenLinks een motie aannam, waarin werd geconstateerd dat BDS een legitiem middel van verzet is tegen de IsraŽlische onderdrukking.

In twee artikelen onder de noemer 'BDS voor dummies' proberen we leugens en waarheid over BDS van elkaar te scheiden.
Lees: Waarheid en leugens over de BDS-beweging (1)
Lees: Waarheid en leugens over de BDS-beweging (2)

Met name de beschuldiging dat de BDS-beweging antisemitisch zou zijn en zich tegen joden zou keren is op niets gebaseerd. Integendeel, de 171 Palestijnse organisaties achter de BDS-oproep staan pal tegen elke vorm van racisme, waaronder antisemitisme.

De realiteit is dat ook veel joodse organisaties, zoals Jewish Voice for Peace in de VS en Een Ander Joods Geluid in Nederland BDS steunen.

Grote delen van de internationale joodse gemeenschap hebben niets op met de huidige IsraŽlische apartheidsstaat, noch met de bezetting. De joodse solidariteit met de Palestijnen is wijdverbreid, en raakt voor velen aan de kern van hun joods-zijn. Daar is niets antisemitisch aan.

Bron: The Rights Forum