Vredesduif met olijftak in snavel.

Geheimen kernwapens onthuld

25-6-2021 Door Bellingcat onderzoeker Foeke Postma werd gepubliceerd over een onderzoek naar geheimen m.b.t. de Amerikaanse kernwapens in Europa, o.a. die op Volkel. Met de bewaking belaste militairen bleken onbedoeld een groot aantal gevoelige beveiligingsprotocollen te hebben onthuld. Ze hadden die, als geheugensteuntje, op flashkaart-apps gezet.

 

Citaten uit deze publicatie:

 

"Op de flashkaarten die worden gebruikt door soldaten die de taak hebben deze wapens te bewaken, staan echter niet alleen de bases, maar zelfs de exacte schuilplaatsen met 'warme' kluizen (hierna 'vaults' genoemd) die vermoedelijk kernwapens bevatten. Ook worden gedetailleerde beveiligingsdetails en -protocollen genoemd, zoals posities van camera's, de frequentie van patrouilles rond de vaults, geheime tekens die aangeven dat een bewaker wordt bedreigd en unieke identificatiekenmerken die een badge voor een afgeschermd gebied moet hebben."

 

"Simpelweg op Google zoeken naar 'PAS, 'WS3' en 'vault', in combinatie met de namen van luchtmachtbases in Europa, leidde al snel naar gratis flashkaartplatforms zoals Chegg, Quizlet en Cram."

 

"Het militaire personeel noteerde ook tot in detail welke objecten in beveiligingsfaciliteiten tegen manipulatie zijn beveiligd, alsook de locaties van reservegeneratoren en van A- en B-versies van universele vrijgavecodes, waarmee alle vaults tegelijk kunnen worden geopend."

 

Volledige tekst (met foto's) van de publicatie

25-6-2021