Vredesduif met olijftak in snavel.

Investeren in bewapening

21-6-2013 Kerk en Vrede heeft een brief naar ING geschreven waarin deze bank aangesproken wordt op zijn investeringen in bewapening. In de recente Eerlijke Bankenwijzer wordt het beleid van de ING ten aanzien van wapenproducties en wapenleveranties als twijfelachtig bestempeld en scoort het matig tot onvoldoende.

 

Dit wordt veroorzaakt doordat uw bedrijf restricties alleen toepast op handelsfinanciering. Uit praktijkonderzoek van 2013 blijkt dat ING aandelen en obligaties heeft van 20 kernwapenfabrikanten ter waarde van 658 miljoen euro en via bankeninvesteringen voor 318 miljoen euro aan kredieten verstrekt.

Volgens een onderzoek van Profundo van juli 2012 is ING via Finmeccanica betrokken bij militaire leveranties van 2007 tot 2010 aan het bewind van Khadaffi en LybiŽ en van 2008 tot heden aan het regime van SyriŽ. Tevens is ING via investeringen in Netapp voor tientallen miljoenen betrokken bij leveranties† van elektronica en internetcontrolesystemen aan de Syrische president Assad.

Als principiŽle vredesbeweging wijzen wij geweldsmiddelen radicaal af. Oplossing van conflicten dient te worden bewerkstelligd via onderhandelingen, bevorderen van de dialoog en fundamentele mensenrechten. Wij doen een dringend beroep op de Raad van Bestuur om de gelden van de ING duurzaam te beleggen en louter aan te wenden voor geweldloze conflictbemiddeling.

Wij zien uw beleid graag daarop aangepast.

21-6-2013