Vredesduif met olijftak in snavel.

Bezetting dak wapenbedrijf

23-5-2016 20 mei vroeg klommen vredesactivisten op het dak van het wapenbedrijf Advionics in Oostkamp. Ze ontrolden er spandoeken en sloegen er hun tenten op. Met hun actie klagen ze de export van Vlaamse wapens naar Saoedi-ArabiŽ aan. De Vlaamse regering moet de gaten in de wapenexportwetgeving dichten.

 

actievoerders op dak Advionics

Een hele dag kampeerden ze in zon, regen en wind op het dak. Ondertussen kwamen sympathisanten hun steun betuigen. Ook personeelsleden van Advionics waren niet te vinden voor de export van hun producten naar Saoedi-ArabiŽ: "Ik had geen idee, dat kan eigenlijk niet. Ik ga er met mijn collega's over praten. Mag ik mee op het dak?". Na meer dan 12 uur greep de politie in en ontruimde het terrein.

Onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut onthulde dat de Saoedische Eurofighter gevechtsvliegtuigen uitgerust zijn met radarapparatuur geproduceerd door Advionics. Deze werden in eerste instantie geŽxporteerd naar Duitsland, maar belandden uiteindelijk toch in Saoedi-ArabiŽ. De Vlaamse regering weet van niets.

De Vlaamse overheid heeft er geen flauw benul van waar haar wapens terechtkomen. Amper de helft van de Vlaamse wapenhandel wordt nog gecontroleerd. En van die helft die wel nog gecontroleerd wordt, weten we in twee derde van de gevallen niet waar deze wapens uiteindelijk terecht komen. De Vlaamse wapenexportwetgeving is zo lek als een zeef. "De actie is een krachtig signaal aan de Vlaamse regering. Vlaanderen moet dringend werk maken van een grondige herziening van het wapenhandeldecreet.", laat Bram Vranken van Vredesactie weten. "Daarom lanceren wij vandaag nog een emailactie om de Vlaamse parlementsleden daartoe aan te sporen."

Bron: Ik Stop Wapenhandel