Vredesduif met olijftak in snavel.

Bi'ilin krijgt land terug

1-7-2011 Al meer dan acht jaar vechten Palestijnse grensdorpen geweldloos tegen de Muur, die bedoeld zou zijn op IsraŽl van Palestina te scheiden, maar die ook wordt gebruikt voor landroof. Hieronder volgt bericht van een miniem succes.

 

Bil'in is een Palestijns dorp dat strijdt voor zijn bestaan. Het vecht om zijn land te behouden, zijn olijfbomen, zijn bronnen en vooral zijn vrijheid. Meer dan 6 jaar is er wekelijks op vrijdag geprotesteerd door de bewoners samen met IsraŽlische en internationale activisten. Ook Nobelprijswinnaars Jimmy Carter en Desmond Tutu toonden hun solidariteit en bezochten Bil'in. Bij de demonstraties heeft het IsraŽlische leger naast honderden gewonden ook een vrouw en haar broer gedood. Meer dan de helft van de inwoners is door het leger bij razzia's opgepakt en via evidente schijnprocessen in IsraŽlische gevangenissen beland, waaronder drie dorpsleiders, die permanent worden vastgehouden.

Nu 4 jaar na de uitspraak van het IsraŽlische Hoge Gerechtshof is het IsraŽlische leger eindelijk begonnen het geroofde land terug te geven. Vorige week wilden demonstranten helpen bij de afbraak van het hek, dat vervangen zal worden door een dikke betonnen muur. Maar het leger dacht daar anders over en schoot met gasbommen 7 mensen het ziekenhuis in. Hieruit blijkt weer wat beslissingen van het IsraŽlisch Hoge Gerechtshof waard zijn. Als er geen instantie is om die uitspraken te implementeren - dat zou de IsraŽlische regering moeten zijn, maar die doet niets -, dan duurt het jaren voor er iets gebeurt, zoals in Bil'in!

Het IsraŽlische leger beweert dat ze in Bil'in "...het territorium van de Palestijnen in de regio met 55 hectare zullen vergroten". En de EO-radio (29/6) bauwt het in een reportage als altijd netjes na. En dat zou de helft van het eerder gestolen land zijn. Maar dit is onjuist, gewoon een leugen.

Men heeft eerst 240 hectare Palestijnse grond gestolen, dat is ongeveer de helft van het dorp Bil'in, en deze grond is toegevoegd aan de ernaast gelegen settlers-kolonie Modi'in Illit. Het Hooggerechtshof besliste dat hiervan 110 hectare aan de Palestijnen moest worden 'teruggegeven'. Rest nog altijd een diefstal van 130 hectare. Na deze 4 jaar durende procedureslag, jarenlange wekelijkse vrijdagse demonstraties, beslist het leger dat ze 55 hectare minder willen stelen, wat de totale diefstal op 'slechts' 185 hectare brengt met dank voor de precieze cijfers van Johan Van Hulle. Maar ondanks alles is het de eerste keer, dat de IsraŽlische overheid gedwongen wordt bakzijl te halen en land aan de rechtmatige Palestijnse eigenaars terug te geven. Voor de bewoners van Bil'in en ook voor andere Palestijnse dorpen, die met dezelfde landroof te maken hebben, een enorme opsteker.+

Bron: Bulletin Vrouwen in het Zwart, 1-7-2011