Vredesduif met olijftak in snavel.

Boetes vredesdemonstranten

27-10-2014 De circa 50 Vredesdemonstranten onder wie o.a. leden van Kerk en Vrede en de Catholic Worker, die op 24 maart tot hun verbazing in Den Haag werden gearresteerd, hebben een forse boete opgelegd gekregen.

 

Justitie stuurde onlangs na ruim een half jaar aan alle arrestanten een boete van 370, terwijl destijds op het proces-verbaal 150 was vermeld. De demonstranten waren niet tegen de NSS-top (Nucleair Security Summit), maar vonden dat het belangrijkste onderwerp - de vermindering en afschaffing van de kernwapens - op de agenda gezet moest worden. Daarover wilden zij een in het Engels opgestelde brief aan de top afgeven. Om daarna naar het Malieveld te gaan.

Als reden van de boete wordt aangegeven: "Niet opvolgen van bevel van politieambtenaar." Maar vrijwel niemand van de arrestanten is gewaarschuwd door de politie. Opeens werden zij omsingeld en van achteren op de schouder getikt: "U bent nu gearresteerd." Om die reden weigeren de betogers de boete en hebben zij via een advocaat in Den Haag gezamenlijk verzet aangetekend. Het moet nu maar voor de rechter komen. Want elke boete is onterecht, zowel die van 370 als die van 150.

Persbericht Kerk en Vrede