Vredesduif met olijftak in snavel.

Onze bommen

24-4-2018 Omar Ferwati van Forensic Architceture gaf op een bijeenkomst tekst en uitleg over hoe zij proberen om de waarheid te achterhalen zodat we het niet moeten doen met 'alternatieve feiten'. Want Belgische en Nederlandse gevechtsvliegtuigen gooien bommen duizenden kilometers hier vandaan en niemand weet wat ze aanrichten. De informatie van de overheid is bijna onbestaand.

 

Door gebruik te maken van getuigenissen, online beelden van burgers en satellietbeelden, maakt Forensic Architecture een 3D-model of een maquette en reconstrueert bombardementen.
"Burgers zetten na een dramatische gebeurtenis een schat aan informatie online, die wij opnieuw aan elkaar puzzelen", zei Omar Ferwati. "Een goed voorbeeld daarvan is het Amerikaanse bombardement in het Syrische Al-Jinah in maart vorig jaar. Volgens de VS ging het om een bijeenkomst van Al-Qaida-leiders, terwijl het volgens burgers ging om een moskee waar honderden mensen waren samengekomen voor het gebed. Op basis van getuigenissen, online beelden van burgers, satellietbeelden en een lokale fotograaf konden we het gebouw digitaal reconstrueren. We hebben onze informatie gedeeld met onderzoekers van Bellingcat en Human Rights Watch en elk van hen bracht een rapport uit. Pas daarna hebben de VS toegegeven dat ze een onderzoek zouden starten. Een maand later hebben ze toegegeven dat het gebouw "minstens op een bepaald moment een moskee was."

 

Videoverslag van de bijeenkomst

 

Interview met Omar Ferwati van Forensic Architecture en Koen Kluessien van Airwars in MO

Bron: Vredesactie