Vredesduif met olijftak in snavel.

Bomspotters op Kleine Brogel

2-2-2010 Op zondag 31 januari drong een groep anti-kernwapenactivisten binnen op de Belgische luchtmachtbasis Kleine Brogel. Tot hun eigen verbazing konden ze ongestoord doordringen tot vlakbij waar de kernbommen zijn opgeslagen.

 

De activisten zijn trainers in geweldloze actietechnieken. Ze bieden opleidingen aan de andere Bomspotters. Deze actie was voor hen een oefenplaats voor geweldloze acties en burgerlijke ongehoorzaamheid. Na hun klimtechnieken op de omheining te hebben uitgeprobeerd, liepen ze ongestoord tot bij de kernwapenbunkers. Pas na anderhalf uur werden de vredesinspecteurs tegenhouden door enkele zwaarbewapende militairen. Ze gingen het gesprek aan om de aanwezige soldaten te overtuigen van hun vredevoller perspectief op conflicthantering.

De militairen hadden hier echter weinig oren naar. De activisten werden gerechtelijk aangehouden, en ondervonden aan de lijve de militaire arrestatietechnieken. En van de activisten deed na haar vrijlating het relaas van de arrestatie: We werden voor uren geblinddoekt, moesten op onze knien met handen op de nek zitten en vervolgens uren rechtop, geblinddoekt en met armen in de lucht op de gang staan. Na zoveel tijd alles op de basis gezien te hebben, mochten we door deze blinddoek zelfs niet naar de muur in een gang kijken. Het feit dat de activisten foto- en filmcamera's bezaten, wekte grote nervositeit. Ondanks ondervragingen en een grondige fouillering wisten de vredesinspecteurs toch beeldmateriaal uit de basis te smokkelen.

Het resultaat van hun inspectie kan je volgen op deze video:
www.youtube.com/watch?v=iemJbLSHB6A+

Bron: Vredesactie, 1-2-2010