Vredesduif met olijftak in snavel.

Co÷peratieve spellen

27-10-2008 Zo'n 30 jaar geleden introduceerde 't Kan Anders co÷peratieve spellen in Nederland. Thans zijn deze bordspellen te koop in meer dan 100 winkels en ook via webshops.

 

Het idee voor de spellen is ontstaan in Canada. Jim Deacove bedacht daar dat er grote behoefte was aan spellen waarin de spelers niet leerden elkaar te bestrijden maar juist met elkaar samen te werken.

Lang zijn de spellen uit Canada ge´mporteerd door achtereenvolgens 't Kan Anders, Pais en het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Sedert enkele jaren worden ze verspreid door het speciaal daarvoor opgerichte Zonnespel met als drijvende kracht Steven Rijsdijk. De bedoeling was de spellen ook buiten de vredesbeweging bekendheid te geven. Dat is goed gelukt. De spellen worden nu verkocht in meer dan honderd winkels, meest zijn dat gespecialiseerde spellenwinkels. Het aantal verkochte spellen is verveelvoudigd, de ge´mporteerde spellen maken steeds meer plaats voor in Nederland gemaakte en op dit moment vindt de uitrol plaats naar andere Europese landen.

Kort geleden werd het eerste geheel in Nederland ontwikkelde bordspel gelanceerd. Het heet Stop de Stropers en is een spannend strategiespel bestemd voor 8 jaar en ouder. Het spel is viertalig uitgevoerd: Nederlands, Duits, Engels en Frans.

Ook nieuw en helemaal in de geest van de vredesbeweging is het in Canada ontwikkelde spel Peace in Our Time. De spelers vertegenwoordigen 6 landen die hun onderlinge betrekkingen moeten regelen zonder conflicten op te roepen. Als er toch oorlog ontstaat is het spel verloren. Helaas zijn er geen Nederlandse spelregels bij.

Peace in Our Time is alleen verkrijgbaar bij de Museumwinkel van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Nadere informatie: www.vredesmuseum.nl of 015-785.01.37. Alle andere spellen en ook gebroken geweertjes, vredeswenskaarten en vredesliteratuur zijn eveneens bij de Museumwinkel te bestellen.+

27-10-2008