Vredesduif met olijftak in snavel.

Breien tegen kernwapens

2-7-2014 In heel Nederland wordt momenteel de laatste hand gelegd aan honderden gebreide lappen, die deel gaan uitmaken van de elf kilometer lange roze vredesjaal voor de campagne Wool Against Weapons. Deze campagne vormt onderdeel van de protesten tegen de modernisering van het Britse kernwapenprogramma Trident.

 

lappen gelegd als ban de bomteken

Op 9 augustus (Nagasaki-dag) zal het roze protest twee Britse atoomwapenfabrieken met elkaar verbinden. Tot 15 juli kunnen kant-en-klare lappen (100 x 60 cm) worden ingeleverd in Eindhoven. Daar worden ze aan elkaar gezet, en eind juli naar Engeland gebracht.

 

Eind april 2014 werd de campagne onder de naam Wol Tegen Wapens ook in Nederland geintroduceerd, door Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en Vredesburo Eindhoven: ,,Kernwapens vormen wereldwijd een bedreiging voor de mensheid. Ook de Amerikaanse kernwapens die in Europa staan opgesteld - onder meer op de Brabantse luchtmachtbasis Volkel - zullen worden gemoderniseerd. Zo worden vele miljarden euro's belastinggeld misbruikt om de vernietiging van de mensheid voor te bereiden, in plaats van dit geld te besteden aan opbouwende voorzieningen waar mens en milieu wel bij varen'', aldus Marta Resink van Omslag. Bovendien is het (dreigen met) het inzetten van kernwapens in strijd met het Internationale Humanitaire Recht.

 

Sinds Wol Tegen Wapens in Nederland is uitgerold, hebben vele honderden mensen de breinaalden ter hand genomen om een eigen creatieve en/of strijdbare bijdrage te leveren aan de vredessjaal.

 

De bedoeling is afzonderlijke lappen te breien of haken van een meter lang en 60 centimeter hoog, met felroze als hoofdkleur. Direct na de start werden de eerste lappen al ingeleverd in Eindhoven en er meldden zich mensen en organisaties die in hun eigen regio als informatie- en inleveradres willen fungeren, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Deventer, Enschede, Broek op Langedijk, Roggel en Maastricht.

 

Eindhoven is landelijk inzamelpunt, waar alle bijdragen vanuit het land rond 15 juli worden Bij Omslag en het Vredesburo zijn al vele tientallen lappen ingeleverd. Een overzicht daarvan is te zien op de website www.omslag.nl/woltegenwapens verzameld, en aan elkaar gezet. Eind juli zal een groepje actief betrokkenen de honderden meters zelf naar Londen gaan brengen en ook daar meehelpen de (minstens) 11.000 unieke lappen aan elkaar te zetten.

 

Op 9 augustus is de grote actie; ook daarbij zullen enkele Nederlanders aanwezig zijn.

 

Na afloop van de actie op 9 augustus zullen van de delen van de sjaal dekens worden gemaakt voor verpleeg- en opvanghuizen, ook in oorlogs- en rampgebieden. Er wordt niets verspild!

 

Bij Omslag en het Vredesburo zijn al vele tientallen lappen ingeleverd. Een overzicht daarvan is te zien op de website www.omslag.nl/woltegenwapens 

2-7-2014