Vredesduif met olijftak in snavel.

Sinan Can

7-7-2016 De ereprijs voor de "Journalist voor de Vrede" wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid.

 

Het juryrapport zegt onder meer dat Sinan Can in zijn reeks documentaires "de Arabische Storm" de hoop en teleurstellingen van velen in de Arabische wereld heeft geschilderd op een wijze die vooral oog heeft voor de situatie van mensen, en voor wat die mensen te lijden hebben onder de gebeurtenissen waarop zij zelf vaak niet of nauwelijks invloed kunnen uitoefenen. En dat hij in de televisieserie "Bloed-broeders", die hij maakte samen met de Armeens-Nederlandse acteur Ara Halici, het langdurige taboe aan Turkse zijde aangaande de volkerenmoord op ArmeniŽrs doorbroken heeft.

Eerder is de prijs toegekend aan: Stan van Houcke, Anja Meulenbelt, Mohammed Benzakour, Ramsey Nasr, Koert Lindijer, Arnold Karkens, Minka Nijhuis, Huub Jaspers, Nicole le Fever, Gie Goris en Jan Eikelboom.

7-7-2016