Vredesduif met olijftak in snavel.

3 jaar cel voor vredesactie

21-2-2014 De 84-jarige Amerikaanse non Megan Rice moet 3 jaar de cel in, omdat ze samen met twee anderen een opslagplaats voor kernwapens binnendrong. Haar beide medeverdachten zijn veroordeeld tot meer dan 5 jaar gevangenisstraf. Zij werden schuldig bevonden aan "een poging tot schending van de nationale defensie".

 

Rice drong op 28 juli met Michael Walli (64) en Greg Boertje-Obed (58) het terrein van Y-12 in Oak Ridge binnen. Dat is de belangrijkste opslagplaats van hoogverrijkt uranium in de VS. Toen zij zich eenmaal een weg door de drie hekken van het zwaarbeveiligde complex hadden gebaand, gooiden ze onder meer met flesjes met mensenbloed en kalkten ze anti-oorlogskreten op de muren. Daarna lieten zij zich zonder verzet te bieden arresteren.

 

Voor de Amerikaanse regering was de actie van de drie bijzonder pijnlijk, omdat de opslagplaats geldt als een van de best beveiligde plekken van de VS.

 

De vredesactivisten maken deel uit van de Ploegscharenbeweging, een religieuze pacifistische stroming die zich laat inspireren door een passage uit de Bijbel, waarin de profeet Jesaja een messiaans visioen van wereldvrede schetst: "Zij zullen hun zwaarden tot ploegscharen omsmeden en hun speren tot snoeimessen." Volgens de veroordeelden schendt de VS internationale verdragen als het Handvest van de VN en de Neurenbergse principes door kernwapens te blijven produceren.

21-2-2014