Vredesduif met olijftak in snavel.

Dienstweigeraar in gevaar

30-12-2009 In een Atheense gevangenis bevindt zich Ridvan (‘Rido’) Ceklik. Hij wacht op uitzetting naar Turkije, waar hem waarschijnlijk de dood wacht. Dat is de uiterste consequentie van zijn weigering om als dienstplichtige te vechten in Turks Koerdistan.

 

In september 1991 vluchtte Ridvan Ceklik uit Turkije als dienstweigeraar, omdat hij als dienstplichtige niet wilde worden ingezet in Diyarbakir waar hij medeplichtig zou zijn aan een burgeroorlog tegen landgenoten. Hij kwam toen naar Griekenland. Daar is hij gebleven zonder dat zijn status als vluchteling is erkend: in geheel Europa is dienstweigering geen motief voor vlucht uit eigen land, zeker niet wanneer het land van herkomst een NATO-bondgenoot is.

Ceklik heeft zich achttien jaar lang “illegaal” in leven weten te houden, vaak werkend voor illegale bazen, die zich weinig gelegen lieten aan de toch al zo schaarse sociale wetten in Griekenland. In 2002 wewrd hem zijn Turks staatsburgerschap afgenomen wegens elf jaar lange desertie. Op 6 december - de herdenking van de politiemoord op Alexandros Grigoropoulos - werd hij in Iraklion op Kreta met twintig anderen door het Griekse arrestatieteam MAT “preventief” opgepakt. Nu dreigt hem het lot van die andere Turkse dienstweigeraars, die indertijd in Nederland asiel probeerden te zoeken en ook na terugkeer om het leven werden gebracht. Op 24 december is hij op een vliegtuig naar Athene gezet, waar hij gevangen zal worden gehouden als “gijzelaar van de staat”.
Hij zit vast in het uitzettingscentrum Petrou Ralli.+

Ontleend aan: a-infos 13 december 2009 naar een oproep uit Kreta