Vredesduif met olijftak in snavel.

Charlie Hebdo

22-1-2015 In Frankrijk is een man tot zes maanden cel veroordeeld. De reden? Hij heeft gezegd tegen agenten dat hij moest lachen om de aanslagen in Parijs. De feiten speelden zich af in het Franse stadje Bourgoin-Jallieu.

 

De man zei ook tegen de politie dat er overal moslims vermoord worden. Hij sloot af door te zeggen: "Had ik hier geen familie, dan was ik al naar SyriŽ vertrokken". Dat schoot bij de politie in het verkeerde keelgat. De man werd onmiddellijk gearresteerd.

Een Franse rechter besliste nu dat de man zes maanden naar de gevangenis moet. Want volgens de rechter steunt de man het terrorisme met zijn uitspraken. Dat is strafbaar in Frankrijk.

De advocaat van de man vindt de straf veel te zwaar. Hij benadrukt dat de man eigenlijk geestelijk gehandicapt is. Hij beseft nauwelijks wat hij zegt. Bovendien was hij dronken op het moment dat hij de politie aansprak.

Het is natuurlijk ook erg opvallend dat iemand zes maanden cel krijgt omdat hij zijn gedacht zegt. Een week geleden kwam Frankrijk nog op straat voor de vrijheid van meningsuiting. Nu krijgen mensen meteen een gevangenisstraf wanneer ze een 'foute' mening hebben. Volgens vele mensen is dat onrechtvaardig.

Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 BelgiŽ licentie.

Bron: www.dewereldmorgen.be