Vredesduif met olijftak in snavel.

Nobelprijs voor Vredesproces

6-12-2016 Op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt standaard de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Dit jaar aan de Colombiaanse president Santos. Reden voor Enschede voor Vrede om twee dagen daarvóór, op donderdagavond 8 december, een informatieve Vredestuinbijeenkomst te organiseren over de situatie in dit Zuid-Amerikaanse land.

 

De informatie krijgen we uit eerste hand van Yosé Höhne-Sparborth die de afgelopen jaren regelmatig enige tijd in Colombia werkte met daar aanwezige vredesgroepen. Zo ook in oktober, toen de Nobelprijs voor de Vrede aan de Colombiaande president Juan Manuel Santos werd toegekend voor zijn pogingen een eind te maken aan de al meer dan 50 jaar woedende burgeroorlog in zijn land.

 

Dit kwam voor velen toch wel als volkomen verrassing en die verrassing was des te groter omdat de Colombiaanse bevolking bij het referendum van 2 oktober jl. met een krappe meerderheid van 50,2% het Santos gesloten vredesakkoord met o.a. de FARC heeft weggestemd.

 

De achtergronden hiervan krijgen we dus twee dagen voor Santos' aanvaardingsspeech te horen van Yosé Höhne-Sparborth. Zoals gebruikelijk vindt deze avond plaats in de Wonne (Noorderhagen 25, vlakbij station Enschede) en begint om 19.30 uur.

www.enschedevoorvrede.nl