Vredesduif met olijftak in snavel.

1e advent: Hoop in Colombia

3-12-2018 Dit jaar viert Christian Peacemaker Teams advent door iedere week een verhaal te leveren bij de symbolen van iedere adventskaars. Iedere week zal een van de teams een verhaal delen dat bij dat thema past.
We beginnen bij eerste advent, het thema is Hoop.

 

Geboren in een plaats in Colombia aan de oever van de meest prachtige rivier die je je maar kan voorstellen. Ze heeft groot onrecht gezien. Niet veel mensen hechten betekenis aan haar verschijning, maar voor een aantal is haar gezicht het gezicht van hoop.


Ze is boerin. Samen met haar familie leeft ze van hetgeen ze zelf verbouwen. Ze heeft drie kinderen, en iedere dag werkt ze, samen met haar man op de boerderij.


Op een dag kwam de politie. Gewapend. Agressief. " Jullie moeten hier vandaan" zeiden ze, "dit land is van iemand."


"Natuurlijk is dit land van iemand; het is van mij," zei ze. Maar onder de druk van door de staat verstrekte wapens, werd ze gedwongen te vertrekken. Met betraand gezicht, wederom getuige van groot onrecht.


Ze zag de betraande gezichten van haar vrienden, die ook zagen hoe alles wat ze bezaten en alles wat ze hadden opgebouwd wederom aan geweld ten onder ging. Ze zei tegen hen; "Dit is ons bestaan, ons land, en wij vertrekken niet." Met de hoop die zij gezaaid had, schaarde men zich achter haar.


Zij is een vrouw, een arme boerin, maar ze is sterk, net als alle anderen die geweld en onderdrukking weten te transformeren in de hoop hun situatie te verbeteren. Haar land heeft zich hersteld. Zij brak door grenzen door zichzelf niet te laten begrenzen. Zij is de levende hoop, die wandelt, lacht en het leven omarmt.


Zij vertegenwoordigd de strijd van de landbouwgemeenschappen; de strijd die de hoop nooit opgeeft. Zij heeft een van die duizenden harten dat klopt voor de waarheid, voor het leven. Haar strijd gaat door, in de tussentijd is het fantastisch om te zien hoe zij dagelijks glimlachend opstaat. Een glimlach die de wereld laat zien "Hier kom ik aan, ik heb hoop en ik zal hier blijven.


CPT Colombia helpt landbouwgemeenschappen in hun geweldloze strijd tegen gedwongen verhuizingen, en staat hen bij in het proces hun rechten en hun land te verdedigen. Uw donatie kan deze kleine boeren helpen hun hoop te transformeren in een zekere toekomst voor hun gemeenschap.

 

Bron: www.cpt-nl.org/blog/eerste-advent-hoop-in-colombia