Vredesduif met olijftak in snavel.

Vrijhandel in Colombia

9-4-2014 Op vrijdag 11 april a.s. vertellen Janis Orejuela Quinto en Padre Alberto Franco uit Colombia over hun strijd voor vrede en gerechtigheid in een land dat geteisterd wordt door geweld en mensenrechtenschendingen. Dit gebeurt in het Human Rights Café van Peace Brigades International.

 

Tijdens de (para)militaire Operación Genesis hebben zij ervaren hoe met name de Afro-Colombiaanse bevolking in 1997 ontheemd raakte en tot op heden te lijden heeft onder vrijhandelsverdragen.

 

De Afro-Colombiaan Janis Orejuela Quinto uit Cacarica sloeg als zesjarige vanwege Operación Genesis op de vlucht. Hij leefde drie jaar onder erbarmelijke omstandigheden in kampen. Nu verdedigt hij als jonge leider de rechten van zijn gemeenschap. Padre Alberto Franco werkt bij de Comisión Intereclesial de Justicia y Paz (CIJP), die overlevenden van Operación Genesis in hun juridische proces ondersteunt. Hierdoor is ook hij doelwit van talloze aanvallen.

 

Operación Genesis, aangekondigd als offensief tegen guerrillabeweging FARC, mondde uit in een terreurcampagne waarin het onderscheid tussen civiele en militaire doelen vertroebelde. Vooral Afro-Colombianen werden van hun land verdreven, gemarteld, vermoord of 'verdwenen'. Op 26 december 2013 stelde het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens de Colombiaanse Staat verantwoordelijk voor de ontheemding van de Afro-Colombiaanse gemeenschap in Cacarica. Het Hof droeg de regering op dit publiekelijk te erkennen, onderzoek in te stellen, de daders te berechten en slachtoffers te compenseren.

 

Clara Kooreman, oud-vrijwilliger van PBI Colombia, werkte in het veld met Janis en Alberto. Sinds 1994 beschermt PBI bedreigde mensenrechtenverdedigers en vredesgemeenschappen in Colombia. Clara legt uit hoe PBI via fysieke aanwezigheid in Colombia en ondersteuning vanuit Nederland veiligheid biedt aan mensen zoals Janis en Alberto. Bovendien zal zij het verhaal van Janis en Alberto in de context van het Colombiaanse interne gewapende conflict plaatsen. Janis en Alberto maken een speaker's tour door Europa op uitnodiging van PBI.

 

Tijdens de achtste editie van het Human Rights Café wil PBI een breed publiek informeren over de gevolgen die vrijhandelsverdragen kunnen hebben voor gemeenschappen in Colombia. Dit doen wij door Operación Genesis te belichten aan de hand van filmmateriaal en presentaties. Vervolgens kunnen de bezoekers hierover in gesprek gaan met de sprekers en met elkaar.

 

Twitter nu al je vragen via #humanrightscafe.

 

Datum & tijd: Vrijdag 11 april 2014, 18.45 - 22.00u
Locatie: Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht

Entree: €5,- inclusief consumpties
Aanmelden via: pbi.communicatie@gmail.com

 

PBI wil met het Human Rights Café geďnteresseerden in mensenrechten en vrede bij elkaar brengen, inspireren en motiveren om samen te werken aan sociale verandering, rechtvaardigheid en vrede. Nieuwsgierigen en journalisten zijn van harte welkom om mee te denken, praten en schrijven. Volg ons ook op Twitter #PBINederland en #humanrightscafe en discussieer mee.

Bron: www.peacebrigades.nl