Vredesduif met olijftak in snavel.

Geen verhoging defensiebudget

8-11-2015 Op dinsdag 10 november a.s. om 13.15 uur biedt een delegatie van OorlogIsGeenOplossing.nl een manifest tegen verhoging van de defensie-uitgaven aan aan de defensiewoordvoerders van de Tweede Kamer die 11 en 12 november over de defensiebegroting debatteren.

 

Het manifest is ondertekend door 17 organisaties en 64 persoonlijkheden uit de wereld van de wetenschap en vredesbeweging alsmede betrokken burgers en zal worden aangeboden door een delegatie bestaande uit Tiny Hannink, voorzitter van Vrouwen voor Vrede, Henk Blom, bestuurslid van Kerk en Vrede, alsmede Jan Schaake, Peter van Griensven, JoŽl van Dooren en Kees van der Pijl van OorlogIsGeenOplossing.nl.

De inzet van het manifest is dat

a) in de argumenten voor een verhoging van de Nederlandse defensie-uitgaven een verwijzing naar de verantwoordelijkheid van het Westen voor de chaos in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (inclusief de migratiecrisis) en voor de nieuwe assertiviteit van Rusland ontbreekt;

b) alle dreigingen zijn ontstaan in een periode waarin het Westen (en de VS in het bijzonder) een absolute militaire overmacht had en nog steeds heeft. Wat er ook ontbroken mag hebben in die periode, het niet een tekort aan defensie-inspanning was, en

c) als er extra-geld beschikbaar is, dit met prioriteit moet worden besteed aan onderwijs, zorg, en daarmee aan de sociale samenhang van de Nederlandse maatschappij; en in het buitenland, aan wederopbouw en stabilisatie.

De delegatie zal een ingelijst diagram van de mondiale defensie-uitgaven overhandigen om m.n. punt b te illustreren.

Het manifest en de lijst ondertekenaars staan op www.oorlogisgeenoplossing.nl

Oorlog is geen Oplossing NL