Vredesduif met olijftak in snavel.

Deserteren als vredesstrategie

12-8-2014 In het herdenkingscircus rond honderd jaar Eerste Wereldoorlog is er vooral aandacht voor de helden, de modder, de gruwel. Er zijn echter ook mensen geweest die niet meededen, die weigerden, die niet braaf in de moorddadige tred liepen. Over hen gaat het project WaanVlucht.

 

tekening: Ik zeg nee!

Het is een initiatief van het Brussels Brecht-Eislerkoor en vzw Vrede waarbij we studie en sensibilisering willen combineren met een artistieke benadering. In het najaar 2014 gaat de muziektheaterproductie in coproductie met het Kaaitheater te Brussel in premičre.

 

Zes Belgische koren brengen er in samenwerking met solisten, acteurs en een slagwerktrio koorzang en theaterteksten over en van deserteurs. Onder andere zal de wereldpremičre gebracht worden van de Ode aan de Deserteur van de befaamde componist Frederic Rzewski. In het najaar van 2015 volgt een internationaal korenproject.

 

Er zal een vredesconferentie over het thema desertie georganiseerd worden. Er is een website met daaraan gekoppeld een blog waarop historische en achtergrondteksten gepost worden.

 

Inleidend artikel en meer informatie

Bron: www.dewereldmorgen.be