Vredesduif met olijftak in snavel.

Van Palestijnen gestolen goed

6-12-2011 Op 25 november 2011 bezorgde een delegatie van Vredesactie en Action pour la Paix een winkelkarretje vol 'gestolen goed' aan de Belgische minister van economie. Goederen geproduceerd in de illegale IsraŽlische nederzettingen die toch nog gewoon in winkels te koop zijn.

 

Vredesactie vroeg de minister die illegale handel tegen te houden. De adviseur van de minister die de delegatie ontving, zegde toe de zaak ter harte te nemen.

De nederzettingen zijn gevestigd op grond geconfisceerd van de lokale Palestijnse bevolking en breiden ook nu nog steeds uit door confiscatie van grond door kolonisten met ondersteuning van het IsraŽlische leger. Tegelijk wordt de lokale Palestijnse bevolking de toegang tot waterbronnen ontnomen en wordt de watervoorraad gemonopoliseerd voor de nederzettingen.

Zo gaat het grootste deel van de watervoorraad in de Jordaanvallei naar de IsraŽlische nederzettingen, wat te weinig overlaat voor de lokale Palestijnse bevolking om op een leefbare wijze aan landbouw te doen. Bovendien worden de Palestijnse dorpen in de Jordaanvallei en elders met vernietiging bedreigd door het IsraŽlische leger.

Dit alles komt neer op vernieling en de toe-eigening van goederen, niet gerechtvaardigd door militaire noodzaak. Dat is illegaal volgens artikel 53 van de 4de Conventie van GenŤve.+

Bron: www.dewereldmorgen.be, 25-11-2011