Vredesduif met olijftak in snavel.

Uitlevering dienstweigeraar

20-2-2025 Het Bundesgerichtshof in Karlsruhe heeft besloten dat een Oekraïense dienstweigeraar uitgeleverd mag worden aan Oekraïne. In artikel 4 van de Duitse Grondwet staat dat niemand gedwongen mag worden om tegen zijn geweten in het leger te dienen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2011 dat dienstweigering een mensenrecht is. Toch levert Duitsland een dienstweigeraar uit.

 

Hoogste Duitse rechter: Oekraïense gewetensbezwaarde kan worden uitgezet
Het Bundesgerichtshof erkent vanzelfsprekend dat het recht op dienstweigering in de Duitse Grondwet staat. Ook erkent het Bundesgerichtshof het oordeel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat dienstweigering een mensenrecht is. Toch heeft het Bundesgerichtshof besloten dat een Oekraïense dienstweigeraar uitgeleverd mag worden aan Oekraïne, schrijft NachDenkSeiten.

 

Wat is de redenering van het Bundesgerichtshof?
De rechters van het Bundesgerichtshof redeneren dat een gewetensbezwaarde moet worden uitgeleverd 'als zijn land dat om uitlevering vraagt met geweld wordt aangevallen in strijd met het internationaal recht.' De rechters oordelen dat het recht op gewetensbezwaren 'daarom niet gegarandeerd', ook niet als de gewetensbezwaarde 'na zijn uitlevering wordt opgeroepen voor militaire dienst', schrijft NachDenkSeiten.

 

Recht op gewetensbezwaren niet onbeperkt
Het Bundesgerichtshof oordeelt dus 'dat het recht op gewetensbezwaren niet onbeperkt is. De Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens sluiten uitlevering niet uit', schrijft Tagesschau.

Bron: NachDenkSeiten