Vredesduif met olijftak in snavel.

VS-deserteur Canada uitgezet

28-9-2012 Kimberly Rivera, die in het VS-leger in Irak diende, werd onlangs aan de grens gearresteerd. Ze mocht niet langer in Canada blijven waarheen ze in 2007 was gevlucht toen ze gewetensbezwaren kreeg tegen haar werk als militair in Irak.

 

Kimberly RiveraKimberly deserteerde toen ze, tussen twee uitzendingen in, in de VS was en vluchtte naar Canada. Daar vroeg ze de vluchtingenstatus aan. Die werd in 2009 geweigerd en ze kreeg bevel het land te verlaten. Ze ging in hoger beroep maar september jl. werd ook dat verworpen.

 

De Canadese rechter meende dat niet vast stond dat ze in de VS gearresteerd en vervolgd zou worden. Dat gebeurde dus wel en haar hangt nu een gevangenisstraf van 2 tot 5 jaar boven het hoofd.

 

Amnesty International heeft bevestigd Kimberly als een gewetensgevangene te beschouwen. Het internationale recht erkent n.l. niet alleen het recht van diensplichtigen om dienst te weigeren, maar ook dat van hen die vrijwillig in dienst zijn gegaan maar later gewetensbezwaren ontwikkelen.

 

Ook War Resisters' International voert actie voor Kimberly. Op hun website staat een formulier waarmee u een protest-mail naar president Obama kunt zenden.

 

Steunbetuigingen aan Kimberly zelf kunt u zenden aan:

Mrs. Kimberly Rivera
c/o All Souls Unitarian Universalist Church
730 North Tejon Street
Colorado Springs, CO 80903 USA

Bron: WRI, 21-9-2012