Vredesduif met olijftak in snavel.

OfficiŽle en werkelijke doelen

6-3-2009 In de Nieuwsbrief van het HVB stond een interview met Rob de Wijk. Deze deed daarin enkele opmerkelijke uitspraken over de verschil tussen de officiŽle en de werkelijke doelen van het Westerse militaire optreden in Irak en Afghanistan.

 

Enkele citaten uit het interview:

"Om de bevolking te winnen voor het binnenvallen van Irak heeft de regering van de USA als officiŽle doelen geformuleerd: het brengen van democratie, het stoppen van de productie van massavernietigingswapens en het verwijderen van de tiran Saddam die banden met AI Qaeda onderhield, terwijl de eigenlijke doelen de controle over de olietoevoer betroffen en het versterken van de strategische positie in het Midden Oosten ten opzichte van bijvoorbeeld Rusland.

Prof. de Wijk beaamt dit. Er was geen sprake van de productie van massavernietigingswapens en de banden met AI Qaeda waren er niet; bovendien is het brengen van democratie onzin, dat kan niet, maar is wel een goed argument om de bevolking mee te krijgen. In de deelname van Nederland ziet hij het bewijs dat Nederland de trouwste bondgenoot van de USA is. Hij vindt het onbegrijpelijk dat Nederland achter de inval in Irak bleef staan toen bleek dat de regering van de USA had gelogen. Volgens hem bleef de Nederlandse regering ontkennen dat er gelogen is om geen gezichtsverlies te lijden, om geen politieke nederlaag te hoeven erkennen en om in een goed blaadje te komen/blijven bij de USA."

Vervolgens geeft De Wijk aan dat in het politieke debat niet altijd de juiste argumenten worden gebruikt vanwege onwetendheid, fixatie op de korte termijn en omdat "hoofddoel is het besluit tot interventie aanvaard te krijgen en daarom gebruik je die argumenten waardoor je denkt de bevolking mee te krijgen".

"Dat geldt ook voor Afghanistan. Weliswaar is de Wijk een voorstander van de missie naar Afghanistan, omdat de Talibaan, AI Qaeda en de opleidingscentra van terroristen tegen het Westen aangepakt moeten worden, maar volgens hem zou het Nederlandse volk, na de ervaring in Irak, om die redenen nooit hebben ingestemd. Daarom heeft de Nederlandse regering het als een humanitaire missie gepresenteerd."

Prof. Rob de Wijk is directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies en hoogleraar internationale betrekkingen in Leiden. Interviewer was John Zant.+

6-3-2009