Vredesduif met olijftak in snavel.

Drone-netwerk uitgebreid

23-9-2011 De VS breiden het netwerk uit van basissen om drone-aanvallen uit te voeren. SomaliŽ, waar de ergste hongersnood sinds zestig jaar gaande is, en Jemen, dat afglijdt naar een burgeroorlog, zijn nieuwe doelwitten.

 

De drones, onbemande vliegtuigen die op afstand bestuurd worden, worden ingezet tegen terrorismeverdachten. Twee Amerikaanse kranten, Washington Post en Wall Street Journal, baseren zich voor de berichtgeving deels op diplomatieke berichten die recentelijk geplaatst werden op WikiLeaks. De Washington Post meldt dat het Amerikaanse leger met bewapende drones over beide landen heeft gevlogen vanaf een basis in Djibouti en van plan is een tweede basis te bouwen in EthiopiŽ.

De kranten melden ook dat een basis op de Seychellen, die eerder door het Amerikaanse leger werd gebruikt om surveillancevluchten met drones uit te voeren, nu bewapende vliegtuigen huisvest. Vanaf deze basis is het mogelijk de meer dan 1.500 kilometer over de Indische Oceaan naar SomaliŽ en het Afrikaanse vasteland te overbruggen.

Tot de 'constellatie' van dronebases behoort ook een nieuwe, geheime basis van de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA. Die basis werd eerder dit jaar aangekondigd door de regering en zal ergens op het Arabisch Schiereiland gevestigd worden.

Het Pentagon wil niet bevestigen dat Saoedi-ArabiŽ gastheer is van de nieuwe CIA-basis. Maar volgens de voormalig Amerikaanse ambassadeur in Riyad, Chas Freeman, is het "zeer waarschijnlijk", gezien de nauwe samenwerking tussen beide landen op het gebied van terrorismebestrijding.

Volgens de Washington Post is het uitgebreide netwerk bedoeld om "in het verleden gemaakte fouten te voorkomen."
"Toen Al Qaeda zich terugtrok uit Afghanistan en naar Pakistan vertrok in 2001 en 2002, duurde het jaren voordat de CIA een droneprogramma had waarmee terroristen onder druk gezet konden worden", schrijft Greg Miller op de site van de krant. "Door de langzame actie en dure deals met omliggende landen om van daaruit te kunnen opereren, kon Al Qaeda bloeien."

De berichten komen op het moment dat er steeds meer kritiek komt op de inzet van gewapende drones in de strijd tegen het terrorisme. In Pakistan, waar de CIA het aantal drone-aanvallen op Al Qaeda en de taliban sterk opvoerde in de eerste twee jaar van de regering-Obama, heeft de tactiek geleid tot een toename van anti-Amerikaanse gevoelens onder de bevolking.

Niemand minder dan Obama's voormalige topman van de inlichtingendiensten, Dennis Blair, zette in juli vraagtekens bij de bombardementen met onbemande vliegtuigjes. Een campagne tegen Pakistan, Jemen en SomaliŽ die alleen vanuit de lucht gevoerd wordt, "vervreemdt de betrokken landen van de VS", zei hij. Volgens Blair bedreigt de inzet van drones hervormingen op lange termijn. De vliegtuigjes zouden daarom alleen ingezet moeten worden met toestemming van de regering van het betreffende land.

De nieuwe baas van het Pentagon, voormalig CIA-directeur Leon Panetta, verwerpt die kritiek. Hij zegt dat de inzet van drones effectief is gebleken bij het ondermijnen van Al Qaeda en de capaciteit van Al Qaeda om plannen voor aanvallen te maken.+

Bron: www.dewereldmorgen.be, 22-9-2011