Vredesduif met olijftak in snavel.

Dodelijke drones voor Defensie

10-3-2015 Dat heeft minister Hennis vanmorgen voorafgaande aan de ministerraad gezegd. Vorige week liep Hennis nog rond op de wapenbeurs in Abu Dhabi en zal ongetwijfeld onder de indruk zijn geraakt van al dat blinkende wapentuig dat ze onder ogen heeft gekregen, toys for the girl. Defensie heeft al twee typen drones, Raven en Scan Eagle, maar die kunnen geen bommen afschieten.

 

Bewapende drone

De onbemande vliegtuigen van het type MQ-9 Reaper die het Nederlandse leger wil aanschaffen, kunnen dat wel. Defensie heeft nu nog geen behoefte aan bewapening, maar hun huidige politieke kopstuk sluit niet uit dat dit ooit het geval zal zijn, meldde Hennis. Eerder heeft ze al laten weten geen principieel tegenstander van te zijn om drones te bewapenen met bommen. Als het kabinet de onbemande vliegtuigjes wil voorzien van wapens, dan zal ze de Tweede Kamer daarover tijdig informeren.

 

Het gebruik van bewapende drones is zeer omstreden, ronduit crimineel, onder meer omdat de Amerikanen de vliegtuigjes in landen als Pakistan en Jemen hebben ingezet om tegenstanders te doden. Daarbij zijn ook geregeld burgerslachtoffers gevallen. Amnesty onderzocht de toedracht van 45 drone-aanvallen die tussen januari en augustus 2013 plaatsvonden in Waziristan, Noord-Pakistan. Ze deden daarnaast specifiek veldonderzoek naar negen aanvallen, waarbij ernstige aanwijzingen bestaan dat deze in strijd waren met internationaal recht.

 

Dit is een verkorte weergave van een artikel in Ravage.

Bron: www.ravage-webzine.nl, 6-3-2015