Vredesduif met olijftak in snavel.

Blokkade 'IsraŽlische' bussen

13-12-2011 Tientallen vredesactivisten hebben zondagmiddag bij het CS in Amsterdam bussen van het IsraŽlische ov-bedrijf Egged kortstondig geblokkeerd. Volgens de demonstranten is Egged medeplichtig aan apartheid in de bezette Palestijnse gebieden.

 

De politie wist aanvankelijk in de ochtend te voorkomen dat de actievoerders het busplatform van het CS bezetten. Hierop werd de actie verplaatst naar de Oosterdokskade, waar de bussen van EBS, het moederbedrijf van Egged, passeren voor hun ritten naar Waterland. Zodra er een bus van het IsraŽlische bedrijf aan kwam rijden, werd de straat geblokkeerd.

De in groene t-shirts gehulde activisten riepen leuzen als 'Stop apartheid, stop EBS'. De buschauffeurs kregen een flyer overhandigd waarin gesteld werd dat de actie niet tegen het personeel maar tegen EBS was gericht. Na enige tijd werden de actievoerders door de politie van de weg gehaald. Vervolgens maakten de demonstranten herhaaldelijk handig gebruik van een zebrapad, zodat de agenten hen niets konden maken.

De Stadsregio Amsterdam ging het afgelopen voorjaar uit economisch oogpunt in zee met het IsraŽlische vervoersbedrijf. EBS verzorgt vanaf 11 december 2011 acht jaar lang het busvervoer in de Noord-Hollandse regio Waterland. Het is de primeur van EBS als openbaar vervoerder in Nederland. Uit de aanbesteding bleek dat het bedrijf meer openbaar vervoer en schonere bussen met meer dienstverlening biedt, voor hetzelfde bedrag als de overige inschrijvers.

EBS (Egged Bus Services) is een grote busmaatschappij in IsraŽl. Op de Westelijke Jordaanoever, in Palestijns gebied, rijden bussen van Egged naar de nederzettingen. In die bussen mogen geen Palestijnen zitten, hoewel het hun eigen grondgebied is. Dat is apartheid, waar Egged geld aan verdient en volop aan meewerkt, zo stellen de vredesactivisten.

Half november betraden zes Palestijnen in Jeruzalem een voor hen verboden bus van Egged, een geweldloos protest tegen de apartheid in hun land. Zij werden vervolgens door de IsraŽlische politie gearresteerd en vastgezet. De Palestijnse Freedom Riders roept Nederlanders op hun banden met Egged te verbreken. Reden voor het netwerk 'Samenwerken voor Palestina' om zondag tot actie over te gaan.+

Bron: www.ravagedigitaal.org, 12-12-2011